Aproape şase sute de controale ale DSP Suceava la retailerii suceveni în primul trimestru al acestui an


Intră acum și în grupul de

Inspectorii sanitari suceveni au efectuat, în primul trimestru al anului, 852 de acţiuni de control, majoritatea verificărilor vizând retailerii suceveni şi sectorul de servicii.

ludovic abitei 3

Şeful Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Suceava, medicul Ludovic Abiţei, a declarat pentru NewsBucovina că în primul trimestru al anului au fost efectuate 852 de acţiuni de control din care, cele mai multe, 570, la retaileri, 234 în sectorul de servicii, 30 la producători primari care vând direct consumatorului, 15 la producători şi ambalatori, 2 acţiuni de control la distribuitori şi transportatori, iar o acţiune de control la producători primari.

El a spus că în urma acestor controale au fost depistate 52 de neconformităţi, din care 24 la retaileri şi 23 în sectorul de servicii.

Medicul sucevean a precizat că principalele neconformităţi constatate au fost neefectuarea de către personalul angajat a cursurilor de noţiuni fundamentale de igienă -22 de cazuri sau neefectuarea controalelor medicale periodice- 11 cazuri.

Tot în primul trimestru al acestui an, inspectoriii sanitari suceveni au efectuat 116 controale în domeniul apei, fiind verificaţi 38 de producători, 36 de distribuitori, 42 de fântâni publice şi 74 de instalaţii centrale, fiind verificată şi monitorizarea de audit şi control a apei potabile- 36 de acţiuni de control şi au fost recoltate 18 probe de apă, constatându-se în urma analizelor de laborator că şase dintre acestea nu erau corespunzătoare fie din punct de vedere fizico-chimic, fie bacteriologic.

Inspectorii sanitari suceveni au aplicat în urma acestor controale în domeniul apei cinci amenzi în valoare totală de 15 000 de lei.

În domeniul turismului au fost efectuate 19 controale la pensiuni turistice şi unul la o unitate de cazare hotelieră, precum şi la o piscină de unde au fost recoltate două probe de apă.

Totodată, verificări au fost efectuate şi în mediul de viaţă a populaţiei, din care 313 la unităţi comerciale, trei la unităţi de comercializare haine second-hand,  48 în zone de locuit, 49 în spaţii de colectare şi depozitare a deşeurilor, precum şi controale la şase mijloace de trasnpot deşeuri solide menajere, fiind aplicată o amendă în valoare de 3000 de lei.

În primul trimestru al anului 2016 au mai fost efectuate 137 de verificări privind fumatul în spaţii publice, 222 de controale în unităţi care comercializează produse din tutun, 164 de acţiuni de control în spitale şi 14 în unităţi de învăţământ.

Printre acţiunile de control ale inspectorilor sanitari din cadrul DSP Suceava se mai numără cele din domeniul cosmeticelor fiind efectuate 165 de controale în unităţi de desfacere a produselor cosmetice, 61 de controale la unităţi de frizerie, coafură, manechiură, pedichiură, cosmetică şi la o unitate de întreţinere corporală.

În urma controalelor efectuate în 33 de unităţi de învăţământ din judeţ, din care 14 la blocurile alimentare proprii ale unităţilor, au fost aplicate două avertismente.

Tot în primul trimestru al anului au fost realizate 203 controale în unităţi sanitare, din care, cele mai multe, 88, au fost la cabinete de asistenţă medicală primară, 64 la cabinete de medicină dentară, 37 la cabinete de asistenţă medicală ambulatorie, şapte la laboratoare de analiză medicală, două la societăţi de turism balnear şi recuperare, etc.

Alte 24 de acţiuni de control au fost efectuate în spitalele din judeţ fiind aplicate patru avertismente şi trei amenzi în valoare totală de 6300 de lei.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de