ITM Suceava anunţă controale la firmele de construcţii privind riscul de cădere de la înălţime sau de surpări de maluri de pământ


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava va declanşa din luna mai acţiuni în vederea reducerii riscului de accidente în domeniul construcţiilor, a anunţat şeful instituţiei, Romeo Butnariu.

surpare mal pamant

Potrivit unui comunicat al ITM Suceava, activităţile din domeniul construcţiilor sunt, la nivel european, activităţi în care riscul de accidentare pentru lucrători este de două ori mai mare, iar riscul de deces este chiar de trei ori mai ridicat, raportat la alte sectoare de activitate.

„Numărul de accidente de muncă înregistrat precum şi gravitatea acestora, a determinat luarea deciziei de a continua şi intensifica acţiunile de monitorizare şi verificare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi asupra modului în care sunt implementate de către angajator, la locul de muncă, măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă”, arată sursa citată.

 

Pe parcursul anului 2016 Inspecţia Muncii a iniţiat o campanie in domeniul construcţiilor având ca obiectiv specific verificarea cu prioritate a angajatorilor din construcţii la şantierele temporare şi mobile în care se desfăşoară lucrări de săpături şi lucrări de construcţii unde se utilizează schele.

 

Astfel, obiectivele generale ale acestei acţiuni au în vedere creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor din domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, pentru promovarea stării de bine la locul de muncă, cu consecinţe benefice în plan social şi profesional.

Se are în vedere, de asemenea, încurajarea unei abordări participative prin implicarea angajaţilor şi angajatorilor în diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale aplicabile în domeniul construcţiilor.

„În perioada mai – noiembrie  2016, conform metodologiei de desfăşurare a acestei acţiuni, vor avea loc acţiuni de control şi de verificare a măsurilor dispuse la angajatori care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor. Activităţile de control vor viza respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea lucrătorilor care desfăşoară activitate în şantierele fixe şi mobile unde există riscul de cădere de la înălţime sau riscul de surpare de maluri la lucrările de săpături”, a mai menţionat Butnariu.

schela

În desfăşurarea acestor acţiuni se va acorda o atenţie deosebită creşterii gradului de exigenţă în activitatea de control, proporţional cu gradul de pericol social al neconformităţilor constatate, mai arată sursa citată. (N.B.)


Intră acum și în grupul de