Primarul din Putna anunță că va iniția un proiect de amenajare și protejare a zonei Chiliei lui Daniil Sihastrul

Primarul comunei Putna, George Coroamă, a declarat, luni, că va iniția un proiect cu finanţare europeană pentru restaurarea şi amenajarea zonei în care se află chilia lui Daniil Sihastrul.

gheorghe coroama

El a spus că au existat unele probleme legate de proprietarul chiliei, dar că Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților susține că este proprietarul monumentului.

„Biserica a spus că are drept de proprietate pe monumentul istoric. Vom face o asociere pentru a realiza acest proiect”, a spus Coroamă.

Primarul comunei Putna, George Coroamă, a declarat că a iniţiat un proiect cu finanţare europeană pentru restaurarea, amenajarea şi protejarea zonei chiliei lui Daniil Sihastrul, zonă care a fost afectată de inundaţiile din 2008 şi 2010.

Prefectul Constantin Harasim, a convocat, în urmă cu o lună, o şedinţă la Prefectură la care au participat reprezentanţi ai mai multor autorităţi pentru clarificarea situației.

El a arătat că în cazul chiliei lui Daniil Sihastrul, obiectiv de patrimoniu, aceasta ar aparţine de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, iar terenul din zona chiliei aparţine Primăriei Putna.

 

Potrivit acestuia, pentru acest proiect se iau în calcul două variante, una în care la proiect se va alătura şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, iar a doua variantă este să fie executat proiectul doar pe terenul care aparţine Primăriei Putna.

Chilia_lui_Daniil_Sihastrul_commons.wikimedia.org

Chilia lui Daniil Sihastrul, o grotă săpată într-o stâncă de pe valea pârâului Viţău, în care a locuit ca pustnic Cuviosul Daniil Sihastrul, este inclusă în Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava din anul 2004.

 

Aceasta se află la circa 1,5 kilometri de mănăstirea Putna.

 

Daniil Sihastrul ar fi locuit circa 20 de ani în această chilie.

 

El ar fi săpat cu dalta într-o stâncă înălţată deasupra văii Viţăului un paraclis cu trei despărţituri, pronaos, naos şi altar, iar dedesubt se află un alt loc scobit în piatră, care îi slujea drept chilie.

 

Daniil Sihastrul a fost canonizat în 1992 de Biserica Ortodoxă Română şi este prăznuit la 18 decembrie.(N.B.)