Tezele candidaţilor suceveni la probele la matematică şi limba română din cadrul Evaluării Naţionale la clasa a VIII-a vor fi evaluate în centre zonale din alte judeţe


Intră acum și în grupul de

Inspectorul şcolar general adjunct al judeţului Suceava, profesor Gabriela Scutaru, a declarat că lucrările absolvenţilor de clasa a VIII-a la probele scrise la matematică şi limba română din cadrul Evaluării Naţionale vor fi evaluate în centre zonale de evaluare din alte judeţe.

evaluare-nationala

Scutaru a spus că la ISJ Suceava a ajuns, miercuri, o adresă privind procedurile operaţionale ale MENCŞ privind transportul şi evaluarea tezelor absolvenţilor de clasa a VIII-a la probele scrise din cadrul Evaluării Naţionale, în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care s-au susţinut probele.

Ea a precizat că, până miercuri seara, în judeţul Suceava erau înscrişi 6647 de absolvenţi de clasa a VIII-a la Evaluarea Naţională, care vor susţine cele două probe scrise în 166 de centre de examen.

Inspectorul şcolar general adjunct a mai spus că în municipiul Suceava sunt organizate două centre de evaluare mari.

De precizat este că secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Monica Cristina Anisie, a susţinut, marţi, o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali şi directorii Caselor Corpului Didactic (CCD) din ţară în cadrul căreia s-a discutat despre stadiul de pregătire a examenelor naţionale din acest an şi, în special, a Evaluării Naţionale a elevilor de clasa a VIII-a, din perspectiva resurselor umane implicate în organizarea şi desfăşurarea probelor şi a logisticii pe care o implică acest examen.

Într-un comunicat de presă al MENCŞ se precizează că în cadrul acestei videoconferinţe, secretarul de stat Monica Cristina Anisie, care este şi preşedinte al Comisiei Naţionale de organizare a Evaluării Naţionale, a solicitat preşedinţilor comisiilor judeţene “să se asigure de existenţa condiţiilor necesare pentru buna desfăşurare a examenelor naţionale, dar şi să semnaleze situaţiile speciale care necesită aprobarea comisiei naţionale”.

“În acest context, cei prezenţi au fost informaţi că, în conformitate cu prevederile metodologiei de examen, lucrările candidaţilor vor fi evaluate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care s-au susţinut probele. În acest sens, siguranţa lucrărilor scrise va fi asigurată în baza procedurii privind modalitatea de transport şi prin măsuri specifice de natură a preveni situaţiile care pot afecta desfăşurarea procesului de corectare. Reamintim că Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competenţelor dobândite pe parcursul învăţământului gimnazial, în baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a”, se precizează în comunicatul de presă al MENCŞ.

Potrivit calendarului de desfăşurare a Evaluării Naţionale la clasa a VIII-a, proba scrisă la limba română va avea loc în data de 27 iunie, în data de 28 iunie se va desfăşura proba scrisă la limba şi literatura maternă, în timp ce proba scrisă la matematică este prevăzută pentru data de 29 iunie 2016.

Afişarea rezultatelor va avea loc în data de 1 iulie până la ora 16,00, iar depunerea contestaţiilor se va desfăşura în aceeaşi zi în intervalul orar 16,00-20,00.

În perioada 2-4 iulie 2016 este prevăzută rezolvarea contestaţiilor, iar în data de 5 iulie 2016 va avea loc afişarea rezultatelor finale după contestaţii.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de