Cei 70 de bătrâni din Căminul de la Solca, din nou în pericol de a rămâne fără hrană și utilități


Intră acum și în grupul de

Căminul de bătrâni din orașul sucevean Solca care găzduiește 70 de asistați  are din nou datorii de peste 100.000 de lei, după ce din aprilie când s-a alocat un ajutor de urgență din fondul de rezervă al CJ Suceava de 166.000 de lei, instituția nu a primit alte finanțări.

Nechifor PSD (2)

Liderul grupului PSD din Consiliul Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că la Căminul de bătrâni din orașul Solca, aflat sub autoritatea Ministerului Muncii și Primăriei Solca, sunt restanțe de peste 41.000 de lei la utilități și 60.000 de lei pentru salariile celor 32 de angajați.

„Este o situație nepotrivită. Vom depune un proiect de hotărâre pentru alocarea, din fondul de rezervă, a unei sume de 110.000 de lei”, a spus Nechfior, care a subliniat că obligația de finanțare aparține Guvernului.

Fostul președinte al Consiliului Județean Suceava a explicat că până Guvernul va aloca fondurile necesare funcționării acestui cămin de bătrâni va trebui intervenit cu fonduri de urgență de la Consiliul Județean pentru a nu se mai ajunge în situații limită cum s-a întâmplat la începutul anului.

CJ Suceava a alocat în 25 aprilie,  un ajutor de urgenţă de 166.000 de lei Căminului de bătrâni din oraşul Solca unde asistaţii rămăseseră fără mâncare şi fără utilităţi, după ce Ministerul Muncii nu a mai asigurat, din octombrie 2015, finanțarea acestui cămin, iar vârstnicii primeau mâncare de la localnici și de la un preot.

Căminul pentru persoane vârstnice din Solca a fost înfiinţat în toamna anului 2011, în fostul Spital de Boli Cronice, printr-un program al Ministerului Muncii, şi a funcţionat de la început la capacitate maximă.

Durata programului a fost până în octombrie 2015, când Ministerul Muncii a anunţat că acesta se prelungeşte cu încă doi ani, dar prelungirea nu a fost avizată de Ministerul de Finanţe.

Căminul este finanțat și cu 60 la sută din pensiile bătrânilor cazaţi, din cota de pensii fiind colectați, lunar, circa 30.000 de lei, în condițiile în care necesarul minim lunar de finanțare este de 98.970 de lei.

Bătrânii instituţionalizaţi au nevoie de îngrijire zilnică, unii fiind imobilizaţi la pat.

batrani caminul Solca

Guvernul a aprobat miercuri Programul național pentru creșterea calității vieții persoanelor vârstnice care trăiesc în cămine și a stabilit că aceste cămine pentru persoane vârstnice pot fi finanțate de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile personalului de specialitate și a cheltuielilor curente de funcționare, astfel încât să asigure revizuirea și implementarea planului individualizat de asistență și îngrijire, precum și scurtarea timpului de soluționare a cererilor în așteptare, acordând prioritate identificării de soluții pentru acordarea serviciilor de îngrijire în comunitate și la domiciliu.

Bugetul alocat acestui program de interes național este de 9 milioane lei, iar perioada de derulare a programului nu depășește data de 30 noiembrie 2016. Fondurile se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul alocat Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice cu această destinație. (N.B.)


Intră acum și în grupul de