Minerii de la Crucea amenință cu blocarea în subteran. Prefectul Harasim: ”Consider că trebuie urmată calea dialogului și nu acționat prin astfel de proteste”


Intră acum și în grupul de

Aproximativ o sută de mineri de la Exploatarea de uraniu Crucea, din județul Suceava, au amenințat luni că vor protesta blocându-se în subteran.

Potrivit prefectului județului Suceava, Constantin Harasim, începând cu ora 14, circa o sută de mineri au anunțat că se vor bloca în subteran, în cadrul unui protest spontan.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat că protestatarii solicită asigurări privind menținerea locurilor de muncă și că vor un contract colectiv de muncă încheiat pe o perioadă mai lungă.

„Vor o anumită stabilitate”, a declarat prefectul care a menționat că revendicările lor țin de conducerea Companiei Naționale a Uraniului și de politica în domeniu a Ministerului Energiei.

Constantin Harasim a spus că a informat Ministerul Economiei de situația creată.

„Eu consider că trebuie urmată calea dialogului și nu acționat prin astfel de proteste”, a spus prefectul care a apreciat ca fiind „un pic forțat” acest protest.

Harasim (5)

Compania Naţională a Uraniului (CNU) a decis să închidă temporar mina Crucea-Botuşana, considerată o exploatare neeconomică, şi să demareze activităţile necesare pentru începerea exploatării de la Tulgeş-Grinţies, măsuri luate în cadrul noii strategii a companiei.

Alte măsuri luate de companie în ultimele luni vizează identificarea rolului CNU şi a potenţialului de a-şi îndeplini obiectul de activitate, restructurarea companiei în raport de noile obiective, modernizarea proceselor de producţie pentru creşterea randamentelor şi actualizarea şi modernizarea procedurilor şi a proceselor manageriale.

În luna ianuarie 2016, componenţa Consiliului de Administraţie a CNU a fost modificată şi a fost numit un nou director general, Gelu Agafiel Mărăcineanu.

”Au fost realizate o serie de verificări şi analize care au relevat aspectele semnalate ca incorecte în managementul companiei. Au fost stabilite două direcţii de acţiune: identificarea problemelor care au dus la situaţia în care se află compania şi găsirea de soluţii care să permită funcţionarea corectă a companiei, în condiţiile date de piaţa concurenţială şi în lipsa oricăror subvenţii”, a anunţat în luna mai compania.

 


Intră acum și în grupul de