Adeverinţa medicală eliberată de medicul de familie şi avizul epidemiologic sunt singurele documente necesare la înscrierea copiilor la grădiniţă sau la şcoală


Intră acum și în grupul de

Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, că singurele documente necesare la înscrierea copiilor la grădiniță sau la școală sunt adeverința medicală eliberată de medicul de familie și avizul epidemiologic.

Sursa citată precizează că analize suplimentare ar putea fi cerute de medicul de familie doar în cazul în care există simptome de boală infecțioasă la copil.

FOTO: prescolar.ro
FOTO: prescolar.ro

În comunicat se arată că Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au stabilit anul trecut, printr-un ordin comun, documentele medicale necesare la înscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de învățământ în România, iar aceste documente nu prevăd rubrici pentru rezultatele analizelor medicale.

“Ministerul Sănătății dorește ca publicul – în special părinții – să fie informat asupra unor elemente esențiale pe care ar trebui să le cunoască pentru a lua decizii și a acționa în mod responsabil pentru sănătatea copiilor lor”, se precizează în comunicatul MS.

Sursa citată menţionează că “prezența nazala și/sau faringiană a stafilococilor sau pneumococilor este frecventă și nu reprezintă în sine un pericol pentru sănătatea copilului. Cu alte cuvinte, nu necesită un tratament antibiotic”.

“Testele/analizele medicale pentru grădiniță nu sunt solicitate în mod expres prin niciun document oficial sau act normativ. Ele nu au valoare epidemiologică, adica nu pot fi interpretate așa încât să dea indicații asupra unui pericol real la care sunt expuși ceilalți membri ai comunității școlare în care intră respectivul copil. Efectuarea acestor teste/analize, interpretate în mod superficial, deschide posibilitatea unui abuz – administrarea de antibiotice fără ca aceasta să fie cu adevărat necesară. Consecințele sunt nefaste: perturbarea florei microbiene normale a copilului care primește antibiotic, respectiv selectarea de germeni rezistenți la antibiotice ce pot fi ulterior transmiși mai departe în comunitate”, mai precizează MS.

Totodată, în comunicat se arată că Ministerul Sănătăţii “încurajează instituțiile din domeniul sanitar, unitățile școlare și medicale să informeze corect populația despre lipsa beneficiilor unor asemenea testări”.

“La fel de important este să nu încurajeze folosirea antibioticelor pentru „eradicarea” unor germeni care există în organism în mod normal”, se menţionează în documentul citat.

Reamintim că, potrivit Ordinului ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 4577/ 2016, cursurile anului şcolar 2016-2017 încep luni, 12 septembrie, iar anul şcolar 2016-2017 are 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare, şi se structurează în două semestre: semestrul I (12 septembrie 2016 – 3 februarie 2017) şi semestrul al II-lea (13 februarie 2017 – 16 iunie 2017).

Conform aceluiaşi ordin, vacanţa de iarnă  este prevăzută pentru perioada 24 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017, vacanţă intersemestrială este în intervalul 4 -12 februarie 2017, vacanţa de primăvară între 19 şi 30 aprilie 2017, iar vacanţa de vară va începe pe17 iunie  şi se va încheia pe 10 septembrie 2017.

Pentru clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar mai este prevăzută o vacanţă în săptămâna 29 octombrie – 6 noiembrie 2016.

Pentru elevii claselor terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 26 mai 2017, iar pentru cei din clasa a VIII-a anul şcolar se încheie  în data de 9 iunie 2017.

Conform ordinului respectiv, programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor.

“Astfel, în funcţie de ciclurile de învăţământ şcolarizate, unităţile de învăţământ pot opta pentru unul dintre următoarele segmente: 21 noiembrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal)”, precizează MENCŞ. (Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de