Concurs pe teme de istorie, sâmbătă, la Cetatea de Scaun a Sucevei

Muzeul Bucovinei Suceava desfăşoară, sâmbătă, 24 septembrie a.c., la Cetatea de Scaun a Sucevei, activităţile proiectului educaţional-concurs ”Pășește în Istorie – Redescoperă Cetatea de Scaun a Sucevei și Domnia lui Ștefan cel Mare”.

Potrivit Iulianei Roșca, şef birou Educaţie, Marketing şi Comunicare din cadrul instituției muzeale, concursul, pe teme din istoria Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a domniei lui Ștefan cel Mare, face parte dintr-o serie de proiecte educative pe care Muzeul Bucovinei le desfășoară în acest an, acţiuni culturale care se adresează, de această dată, elevilor din clasele IV-VII de la școlile din judeţul Suceava.

”Pe parcursul  zilei de 24 septembrie 2016, începând cu ora 11, şase echipe de elevi se vor întrece în probe precum: completarea de texte lacunare cu date istorice, rezolvarea unui puzzle cu reprezentarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, răspunsuri la întrebări de cultură generală pe teme din istoria Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a domniei lui Ştefan cel Mare, rezolvarea unui rebus cu aceeași tematică, probă  de orientare într-un labirint  prin care domnitorul Ştefan cel Mare este condus către Cetatea de Scaun a Sucevei”, a explicat Iuliana Roșca, precizând că în urma jurizării, echipele participante vor fi premiate de către organizatori.

afis-concurs-istorie-cetate-varianta-2Ea a arătat că ”scopul proiectului educaţional este acela de îmbogățire, prin joc, a cunoştinţelor şi noţiunilor despre Cetatea de Scaun a Sucevei şi a domniei lui Ştefan cel Mare, implicit atragerea publicului tânăr către patrimoniul cultural şi obiectivele Muzeului Bucovinei, prin stimularea interacțiunii între muzee şi şcoli”.

Șeful Biroului Educaţie, Marketing şi Comunicare din cadrul Muzeului Bucovinei, a menționat că la concurs s-au înscris echipe de elevi din diferite şcoli sucevene: Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Şcoala Gimnazială „Regina Elisabeta” Rădăuţi, Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Putna, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Şcoala Gimnazială Ipoteşti-Suceava, Şcoala Gimnazială nr. 1 Suceava.

”Copiii participanți la concurs și însoțitorii acestora vor beneficia de vizitarea gratuită   a noilor expoziţii permanente, amenajate în urma unui amplu proces de reabilitare, consolidare şi amenajare a Cetăţii de Scaun, în care tehnologia high-tech îmbinată incitant cu decorul medieval asigură interactivitatea şi materialul informativ despre principalele activităţi din perioada medievală în fortul muşatin.

Vizitatorii vor fi însoțiți de ghizi virtuali în încăperile cetăţii de la care vor primi informaţii despre boierii moldoveni, tezaurul Moldovei, monetăria cetăţii, armele medievale din Moldova, paraclisul domnesc, turnul de apărare, sala „Ştefan cel Mare” şi nu în ultimul rând, vor putea afla impresii ale străinilor care au poposit sau doar au trecut pe la cetatea Sucevei în perioada ei de glorie.

Aşteptăm susţinătorii echipelor dar şi publicul interesat să petreacă câteva ore de relaxare redescoperind prin joc şi interacţiune istoria Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a domnitorului Ştefan cel Mare”, a mai menționat Iuliana Roșca. (Irina Lițu)