Secţia de Ortopedie din SJU Suceava, acreditată de Agenţia Naţională de Transplant să efectueze prelevare de ţesut osos şi ligamentar


Intră acum și în grupul de

Şeful Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, medicul Răzvan Bandac, a declarat că în 2016 secţia a fost acreditată de Agenţia Naţională de Transplat să efectueze prelevare de ţesut osos şi ligamentar.

“Din anul 2016, secţia noastră a fost acreditată pentru efectuarea intervenţiilor de transplant tisular osos şi ligamentar, atât pentru recoltare, cât şi pentru utilizarea de grefă osteo-ligamentară de către Agenţia Naţională de Transplant. Este un lucru îmbucurător, deoarece sunt foarte puţine bănci de os în ţară. Noi nu avem calificativul de bancă de os, dar suntem furnizor de grefă osoasă de la pacientul viu. Este un lucru îmbucurător, pentru că mai este numai Spitalul de Recuperare din Iaşi care face acest lucru. Urmează Spitalul Judeţean din Suceava şi, eventual, spitalul din Neamţ”, a spus Bandac într-o conferinţă de presă.

razvan-bandac-2Medicul ortoped sucevean a precizat că Secţia de Ortopedie dispune de dotarea  necesară pentru prelevare de ţesut osos, fiind achiziţionată în acest an şi tehnica specifică pentru ligamento-plastie, astfel încât paleta serviciilor medicale oferite de spital să poată fi diversificată.

“Am să insist asupra noilor tehnici de intervenţie chirurgicală care au fost implementate în secţia noastră, unele chiar şi în premieră naţională. Este vorba de plăcile înşurubate autoblocante din titan care s-au introdus în 2011,  este vorba de tijele centromedulare din titan cu blocare virtuală tip SureShot introduse în 2012. Noi am fost a doua clinică după Spitalul Judeţean Constanţa care am introdus acest sistem de ţintire, care scade durata timpilor operatori, scade drastic, ca urmare a folosirii implantului de titan, numărul infecţiilor nosocomiale, scade durata de spitalizare, prin mobilizarea rapidă a pacienţilor. De asemenea, am introdus intervenţii artroscopice pentru afecţiunile post-traumatice ale genunchiului, leziunile meniscale, ligamentare în 2012, introducerea chirurgiei artroscopice în cazul afecţiunilor degenerative şi post-traumatice ale umărului în 2014 introducerea endoprotezării de genunchi prin tehnica de navigaţie de ultimă generaţie Orto-line din 2016 şi am ajuns la a opta intervenţie chirurgicală”, a subliniat doctorul Răzvan Bandac.

El a spus că în atenţia ortopezilor suceveni se află programul naţional de endoprotezare, implementat din 2001, întrucât acest program a permis creşterea constantă a numărului de intervenţii chirurgicale, fiind asigurate fonduri pentru achiziţia de endoproteze, în special, endoproteze de şold.

“Endoprotezarea primară de şold a ajuns pe locul III în Moldova în anul 2013, la egalitate cu Spitalul de Urgenţă Iaşi, primul loc fiind ocupat de Spitalul de Recuperare Iaşi. S-au efectuat şi a crescut numărul de endoprotezări de şold de cinci ori în 2015 faţă de 2009, astfel că în 2015 s-au efectuat 191 de endoprotezări de şold din care 40 la sută pentru afecţiuni cronice degenerative, iar 60 la sută pentru cele post-traumatice ale şoldului”, a menţionat Bandac.

Medicul sucevean şi-a exprimat speranţa ca fondurile alocate prin acest program să crească de la an la an pentru a se putea mări numărul intervenţiilor chirurgicale, dar şi pentru introducerea endoprotezării de genunchi în programul naţional de endoprotezare, avându-se în vedere că endoprotezarea de genunchi este extrem de costisitoare, iar costurile unei endoprotezări de genunchi sunt de peste trei ori mai mari faţă de cele pentru endoprotezările de şold.

Bandac a precizat că, în prezent, în Secţia de Oropedie  sunt efectuate între 8 şi 12 intervenţii chirurgicale pe zi în cele trei săli din Blocul Operator arătând că în anul 2012 erau efectuate între 2 şi 4 intervenţii pe zi.

Medicul şef al Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul SJU Suceava a prezentat structura şi încadrarea cu personal a secţiei, o evoluţie a activităţii secţiei şi a indicatorilor de performanţă, dar şi a dotării spaţiilor de cazare şi a blocului operator.

El a explicat că din anul 2009 numărul paturilor din Secţia de Ortopedie a crescut de la 35 la 50, s-a reamenajat secţia într-un spaţiu mai generos, s-a modernizat infrastructura prin amenajarea unor rezerve cu câte 2 şi 3 paturi, cu grupuri sanitare proprii şi a unui număr de 14 saloane.

“Până în data de 20 septembrie 2016 noi am avut deja 1638 de pacienţi externaţi, cu o medie de 180 de externări pe lună. Majoritatea pacienţilor sunt femei, în proporţie de 53.27 la sută, ponderea pacienţilor din mediul rural este de 57 la sută, iar ca grupe de vârstă predominanţi sunt pacienţii de peste 65 de ani”, a spus Bandac.

Referindu-se la echipa medicală, Bandac a spus că aceasta este formată din 11 medici, cei mai mulţi fiind medici primari cu competenţe în artroscopie şi protezare articulară, din 12 asistente medicale şi 5 îngrijitoare. (Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de