Atenție la înșelăciunile la schimbul valutar! Vezi recomandările polițiștilor

prevenire-schimb-valutarPoliţiştii de prevenire şi cei din structurile operative au făcut  front comun împotriva înşelăciunilor, acţionând în ultimele zile atât pentru informarea şi responsabilizarea cetăţenilor cât şi pentru identificarea şi sancţionarea celor care nu respectă legislaţia privind schimbul de valută.

Astfel, potrivit Poliției Județene Suceava, poliţiştii de proximitate şi poliţiştii de prevenire au distribuit în zona centrelor comerciale şi a caselor de schimb valutar din municipiul Suceava, dar şi din Rădăuţi, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni şi Gura Humorului, peste 1500 de materiale preventive, cu recomandări pentru prevenirea înşelăciunilor prin diverse moduri de operare.

În paralel, în zilele de 24 și 25 septembrie a.c., 28 de polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice al I.P.J. Suceava împreună cu reprezentanţi Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului și ai Direcției Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Suceava au acţionat pe linia prevenirii si combaterii faptelor prevăzute de Lg. 241/2005, Lg. 82/1991 rep., Lg.12/1990, precum şi a altor acte normative în vigoare, pe raza  județului Suceava.

”Au fost controlate 19 societăţi comerciale, 43 de întreprinderi familiale şi individuale şi 23 de persoane fizice autorizate, fiind aplicate  52 de sancțiuni contravenționale, in valoare totala de 139.100 lei.

De asemenea, au fost confiscate sume de bani în lei şi valută în valoare de cca. 5000 lei”, se arată în comunicatul IPJ Suceava.

Sursa citată mai precizează că în timp ce acționau pe raza Complexului Comercial Bazar din municipiul Suceava şi a zonelor adiacente, polițiștii au observat două persoane care efectuau o de operaţiune de schimb valutar ilicit.

foto-inselaciuni-smen

”După ce s-au legitimat şi au solicitat celor două persoane să prezinte actele de identitate, una dintre ele, respectiv  un bărbat de 63 de ani, din municipiul Suceava, a devenit agresiv verbal, proferând injurii şi ameninţări la adresa poliţiştilor.

Întrucât persoana în cauză a refuzat în continuare să se legitimeze, i s-a solicitat să  însoţească polițiștii la Postul de Poliţie Bazar în vederea stabilirii identităţii sale. Pentru că susnumitul a încercat să se sustragă de la această activitate procedurală, a fost imobilizat și încătușat.

S-a dispus ridicarea în vederea continuării cercetărilor a sumei de 250 de euro, care a fost supusă schimbului ilegal de valută”, se arată în comunicatul IPJ Suceava

Sursa citată mai menționează că în cauză se efectuează cercetări față de bărbatul de 63 de ani pentru săvârșirea infracțiunilor de „ultraj” și „tulburarea liniștii publice”, iar față de acesta a fost emisă de o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, fiind introdus în arestul I.P.J. Suceava.

Poliţiştii atrag atenţia că vor acţiona cu fermitate maximă pentru respectarea legii şi nu vor tolera astfel de comportamente care aduc atingere ordinii publice şi siguranţei cetăţeanului.

”În scopul prevenirii infracțiunilor de înșelăciune prin metoda “Șmen”, vă recomandăm:

– nu va încredeți în binevoitori! Nu cumpărați valută de la persoane neautorizate! Poate fi falsă! Aceștia acționează la câțiva metri de un birou de schimb valutar și ar fi păcat să cădeți victimă datorită unui câștig nesemnificativ;

atenție la metoda “Șmen”! Dacă totuși consimțiți să participați la o ilegalitate, când primiți suma solicitată, numărați cu atenție bancnotele și nu mai întoarceți banii spre renumărare! Atunci se realizează înlocuirea sumei valabile cu o suma derizorie și sub pretextul că în zonă și-au făcut apariția polițiști, infractorii dispar, iar victima descoperă ulterior că a fost înșelată!”, transmite IPJ Suceava.