„Locurile bugetate nu sunt distribuite universităţilor unde vor studenţii să studieze”, susține rectorul USV care cer MENCȘ să renunțe la actuala alocare discreționară a locurilor bugetate


Intră acum și în grupul de

Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa a declarat, luni, la deschiderea anului universitar că Universitatea suceveană începe noul an universitar cu “un număr record de locuri bugetate”, 1.862, arătând că deşi numărul este încă insuficient, totuşi, numărul de locuri alocate de Ministerul Educaţiei “reflectă competitivitatea” USV.

“În aceste condiţii solicit din nou conducerii Ministerului Educaţiei întocmirea unei metodologii de alocare a locurilor bugetate şi renunţarea la distribuirea discreţionară a acestora universităţilor de stat din România. O astfel de metodologie ar evita alocarea locurilor bugetate universităţilor din România care, poate tocmai datorită neatractivităţii lor, nu reuşesc să le ocupe”, a subliniat Popa.

Profesorul universitar sucevean a menţionat că, anual, mii de locuri bugetate “se pierd sau sunt transformate”, în timp ce în multe universităţi cu performanţe, aşa cum este şi USV, nu toţi studenţii au acces la învăţământul gratuit.

“Sintagma “învăţământ centrat pe student” rămâne o ipocrizie atât timp cât locurile bugetate nu sunt distribuite universităţilor unde vor studenţii să studieze. Eu invit şi pe studenţii noştri, organizaţiile studenţeşti, să lupte pentru acest demers”, a arătat Popa.

Valentin Popa

El a spus că în noul an universitar încep cursurile peste 170 de noi studenţi străini, cei mai mulţi proveniţi din Republica Moldova şi Ucraina, cu peste 30 la sută mai mulţi decât în anul universitar precedent.

Popa a precizat că pe lângă cele două masterate internaţionale, care încep al doilea an de studiu, două noi masterate sunt organizate, din acest an,  în colaborare cu Universitatea bucovineană din Cernăuţi, respectiv “Ştiinţa şi Ingineria Calculatoarelor” şi “ Drept European”.

“Când vorbim de internaţionalizare, cei mai mulţi dintre universitari privesc către Vest, trebuie însă să fim realişti şi să remarcăm că în întreaga istorie a existenţei universităţilor, când vorbim despre migraţia studenţilor, vorbim preponderent de studenţi care vin din ţările mai sărace spre universităţile din ţările mai bogate şi mai dezvoltate. În vederea atragerii de noi studenţi străini, cred cu tărie că universităţile din România ar trebui să privească mai degrabă spre Est decât spre Vest. Tineri doritori care vor să facă studii de calitate, care să le confere o diplomă valabilă oriunde în Europa, găsim mai degrabă în Republica Moldova şi Ucraina, ţări cu o numeroasă populaţie românească, dar nu trebuie să ne oprim aici”, a explicat Popa.

El a menţionat că ţări din Spaţiul ex-sovietic,  din Orientul Mijlociu şi Orientul Îndepărtat sunt “surse de viitori studenţi” care nu pot fi “ignorate”. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de