„Vedere clară, ochi sănătoși”: Program de sănătate a vederii la preșcolari 2005 – 2016


Intră acum și în grupul de

 

dr-cristina-david

 

 

 

 

 

 

 

                                   

 

 Dr. Cristina DAVID

Medic primar oftalmolog

Clinica Oftalmologică Novaoptic

Fiecare nou început de an școlar marchează o nouă etapă în programul de sănătate “Vedere clară, ochi sănătoși. Anul acesta am început screening-ul vizual la Grădiniţa cu program prelungit nr. 1 Gulliver din Suceava. Examinarea copiilor a constat în determinarea dioptriilor cu autorefractometru computerizat Plusoptix şi controlul motilităţii oculare şi a fost realizată de optometrist Gabriela Bodnari. Din cei 255 copii examinați, 29 au fost diagnosticați cu afecțiuni oculare precum strabism, hipermetropie, astigmatism.

În cadrul screening-ului, aparatul Plusoptix evidențiază la unii copii dioptrii la unul sau ambii ochi, poziție anormală a globului ocular, fără a pune un diagnostic la grădiniță.

De aceea, copiii depistați cu probleme vizuale sunt invitați împreună cu părinții la un examen oftalmologic efectuat în cabinet. Aici se va evalua acuitatea vizuală a fiecărui ochi, vederea binoculară, simțul cromatic și se vor măsura dioptriile, uneori după instilarea de picături.

screening_novaoptic_gradinita_gulliver-5

Această consultaţie este oferită gratuit la clinica Novaoptic, de dr. Cristina David, medic primar oftalmolog. În urma consultației se constată că nu toți copiii trebuie să poarte ochelari, dar cei care au strabism, dioptrii mari sau „ochi leneș” (ambliopie) vor primi tratamentul și recomandările specifice.

Începută din anul 2005, acțiunea se înscrie în programul de sănătate a vederii organizat de Clubul Lions Suceava în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava şi Clinica Oftalmologică Novaoptic. Misiunea Cluburilor Lions este crearea și menținerea unui spirit de comuniune între toți oamenii, prin implicarea în comunitate și voluntariat.

screening_novaoptic_gradinita_gulliver-12

Obiectivele programului„Vedere clară, ochi sănătoşi”:

> Controlul oftalmologic preventiv la copii permite depistarea la timp a anumitor afecţiuni oculare tratabile numai la această vârstă: vicii de refracţie, strabism, ambliopie;
> Controlul oftalmologic preventiv ajută evitarea instalării unui handicap vizual la vârsta şcolară;
> Informare și educarea copiilor, părinților și cadrelor didactice despre menținerea sănătății vederii prin participarea la ședințele cu părinții, organizare lecții deschise și acțiuni în săptămâna „Școala ALTFEL”.

 

gradinita-filadelfia_screening-novaoptic

Dreptul copiilor la Vedere sănătoasă

În mediul activ al grădiniței, creativitatea și atenția copiilor care nu văd bine sunt puse greu la încercare. Ei încearcă din răsputeri să țină piept sarcinilor, la fel ca și colegii lor, dar nu reușesc cu nici un chip. Încet, încet, își pierd motivația iar imposibilitatea de a da atenție detaliilor se crede a fi lipsă de interes și copilul se resemnează, părinții și educatorii pot fi induși în eroare de posibilitatea nedorită că atât poate copilul. Departe de adevăr. Pur și simplu copilul nu vede bine.

Din anul 2005 până acum, efectuând screening oftalmologic în grădinițele din județul Suceava, am întâlnit des astfel de copii. Îi întâlnești în fiecare grădiniță. Examinăm fiecare copil. Identificăm copiii care suferă de probleme de vedere. Sunt consultați de medic și primesc tratament sau corecția optică necesară. GRATUIT. Iar în tot acest proces, care începe la grădiniță și se termină la cabinetul Novaoptic, ceva cu adevărat remarcabil se întâmplă: ”Mami, de ce covorul are culori atât de vii acum”?, “Mami, te văd atât de bine acum”, “Doamna, mi-am terminat deja tema. A fost atât de simplă…..”. Iată că acum toate lucrurile sunt văzute bine, iar copilului i se deschide un nou univers. Acum vede bine!

Aceasta este misiunea programului de sănătate “Vedere clară, ochi sănătoși”. Dorim să oferim cât mai multor copii vedere sănătoasă și să sensibilizăm părinții și educatorii cu privire la importanța controlului oftalmologic preventiv.

Acordul informat al părinţilor, documentaţia controlului efectuat şi informarea conducerii grădiniţei fac parte din protocolul pe care Clinica Novaoptic îl respectă riguros.

Urmărirea acestor copii pe parcursul evoluţiei lor face parte din obiectivul nostru, oferind continuitate şi sustenabilitate proiectului.

Corecţia optică adecvată, tratamentul de dezambliopizare, chirurgia strabismului efectuată la timp reprezintă beneficiul  cel mai important pe care programul îl oferă copiilor, asigurând prevenirea unui handicap vizual definitiv.

 

La vârsta preșcolară, aparatul vizual este în perioada sa de dezvoltare, când se pot face corecții ale deficiențelor vizuale, cu recuperare de până 100% a vederii. După vârsta de 7 ani, se încheie perioada de dezvoltare a sistemului vizual iar problemele vizuale necorectate nu mai pot fi recuperate. O vedere slabă influențează performanțele vizuale ale copilului, mai ales când solicitările școlare sunt din ce în ce mai mari. Iată de ce este nevoie de controale repetate, mai ales că o vedere deficitară a unui singur ochi nu prezintă neapărat simptome.

„Vedere clară, Ochi sănătoși” continuă cu alte screening-uri și invităm toate grădinițele din județul Suceava să acceseze beneficiile acestui program de sănătate. Planificarea noastră de screening se adresează atât grădinițelor din mediul urban, cât și celor din mediul rural.

screening_novaoptic_gradinita_gulliver-22

Să oferim împreună copiilor acest dar de mare preț, vedere clară, ochi sănătoși! (Comunicat de presă)

 

 

 

 


Intră acum și în grupul de