”Energy Playground”- Un altfel de loc de joacă, proiect care a reprezentat Colegiul “Alexandru cel Bun” la finala competiţiei “Energy Globe Award România”


Intră acum și în grupul de

Cu o tradiţie de aproape două decenii, Energy Globe Award (EGA), excelenţa în domeniul eficienţei energetice, protejării mediului şi promovării resurselor regenerabile, cea mai importantă competiţie la nivel internaţional din domeniul eficienţei energetice şi protejării mediului înconjurător are o acoperire globală, până în prezent angrenând proiecte din peste 170 de ţări participante. În România, competiţia a fost organizată pentru prima dată în iulie 2016, de E.ON România.

Obiectivul competiţiei este de a premia ideile inovatoare care contribuie la protejarea mediului și la economisirea energiei, prin soluţii de eficienţă energetică. Participanții care propun cele mai bune proiecte pot obține premii de la partenerii concursului și de la inițiatorul acestuia în România – compania E.ON. O componentă importantă a participării la competiţie este reprezentată de promovarea în media, prin diverse canale, a câștigătorilor și a proiectelor nominalizate, oferind ideilor respective şansa de a deveni o sursă de inspirație pentru ceilalți, de a crea emulaţie şi modele de urmat.

Colegiul nostru a participat la acesta competiţie cu proiectul „Energy playground”, conceput de eleva Ghiuţa Teodora, clasa 10 M, coordonat de prof. Cuţuhan Mihaela.

„Energy playground – spaţiu de joacă al viitorului“ este un loc de joacă acoperit, un spaţiu de petrecere a timpului liber chiar în perimetrul şcolii, în care activități precum pedalatul sau săritul corzii transformă mișcarea în energie. Cu ajutorul unor echipamente speciale de ultimă generaţie, joaca copiilor produce energie verde.

colegiul alexandru cel bun gura humorului

Bicicletele cu dinam, panourile solare, şotronul – care utilizează energie cinetică alimentează monitoare pe care rulează animații şi jocuri despre energia regenerabilă, protejarea mediului, adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Toate acestea demonstrează că Energy playground este într-adevăr locul de joacă al viitorului.

Sub sloganul „Joacă-te inteligent! Natura te inspiră şi te susţine!“, Colegiul „Alexandru cel Bun, din Gura Humorului, şi-a propus atragerea copiilor şi adolescenţilor pentru a dobândi, prin joc, comportamente dezirabile: de a fi mai sensibili şi mai protectori faţă de mediu, de a acţiona mai disciplinat, mai responsabil şi mai prompt pentru respectarea naturii, prin cunoaşterea şi utilizarea energiilor regenerabile.

Un număr de 15 proiecte, câte 3 pe fiecare dintre cele 5 categorii: Companii, Do it yourself, Idei Tineret, Municipalitaţi,  au fost selectate pentru a rămâne în concurs. Clădiri de birouri „verzi”, case inteligente, staţii de încărcare gratuită a vehiculelor electrice, campanii care promovează transportul sustenabil, ori locuri de joacă unde mişcarea este transformată în energie – acestea au fost doar câteva dintre cele 15 proiecte, iniţiative şi idei nominalizate de juriul E.ON Energy Globe Award România pentru a rămâne în competiţie.

Proiectul Colegiului „Alexandru cel Bun” a fost finalist la categoria Idei, alături de alte două. Proiectele finaliste au fost selectate dintr-un total de peste 150 de proiecte din domeniul eficienţei energetice şi protejării mediului înregistrate pe platforma energyglobe.ro  până la termenul limită, 15 iulie.

Cele 15 proiecte nominalizate, câte trei pe fiecare dintre cele cinci categorii din competiţie, au fost departajate în urma unui proces de analiză realizat de un juriu independent. Departajarea s-a realizat pe baza unor criterii de evaluare, fiecare cu procentajele sale, care iau în calcul atractivitatea proiectului, gradul său de inovare, potenţialul de replicare a respectivei iniţiative şi componenta legată de eficienţa energetică.

 

Profesor Cuţuhan Mihaela

Colegiul „Alexandru cel Bun”, Gura Humorului


Intră acum și în grupul de