Universitatea suceveană situată pe primul loc în România în topul brevetelor de invenţii acordate de OSIM în 2016


Intră acum și în grupul de

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava se situează pe primul loc în topul universităților românești alcătuit pe baza brevetelor de invenții acordate în anul 2016 de Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) din România.

Potrivit unui comunicat de presă al USV, OSIM a acordat în anul 2016  Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava un număr de 34 de brevete de invenție, iar acest rezultat clasează universitatea suceveană pe primul loc între instituțiile de învățământ superior din țară, USV fiind urmată de Universitatea „Transilvania” din Brașov cu 13 brevete și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași cu11 brevete de invenţii.

În comunicatul de presă se precizează că pentru realizarea acestui palmares contribuții determinante în domeniu au fost înregistrate de centrele de inventică ale USV dezvoltate de regretatul prof. univ. dr. ing. Dorel Cernomazu care şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, și de prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt de la Facultătea de Inginerie Alimentară.

“Acest rezultat important reconfirmă poziția de lider național al universității sucevene în domeniul inventicii, evidențiată și de clasarea pe primul loc în topul universităților românești atât pentru numărul de brevete acordate, cât și pentru numărul de cereri de brevete înregistrate de universități la OSIM în perioada 2007-2013, criteriu avut în vedere de planul strategic național precedent. Această prolifică activitate de inventică a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost recunoscută și prin decernarea Trofeului Creativității de către OSIM în octombrie 2014”, se arată în comunicatul de presă.

Sursa citată menţionează că, în anul 2016, 21 de universități românești au obținut brevete naţionale, fapt reflectat de  Buletinele Oficiale de Proprietate Intelectuală publicate de OSIM și de Baza de date Espacenet a Oficiului European de Brevete (EPO).

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de