Medici suceveni au solicitat acte necesare pentru a putea profesa în străinătate. Cei mai mulți merg în Franța și Germania, iar un reumatolog pleacă în Emiratele Arabe Unite


Intră acum și în grupul de

Un număr de 23 de dosare au fost înregistrate în anul 2016 la Direcţia de Sănătate Publică Suceava în vederea eliberării certificatelor de conformitate privind recunoaşterea calificărilor în state membre ale Uniunii Europene pentru profesiile de medic, medic dentist şi farmacist.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat că în cursul anului 2016 au fost înregistrate, verificate şi transmise Ministerului Sănătăţii 23 de dosare în vederea eliberării certificatelor de conformitate privind recunoaşterea calificărilor în state membre ale Uniunii Europene.

Zorescu a spus că 15 dosare au fost depuse de medici de diferite specialităţi, alte cinci de medici dentişti şi trei de către farmacişti.

Ea a mai spus că tot în anul 2016 a mai fost înregistrat un dosar privind eliberarea certificatului de medic specialist/ medic primar.

17 medici de diferite specialităţi şi medici dentişti au solicitat în 2016 Colegiului Medicilor Suceava şi Colegiului Medicilor Dentişti certificate profesionale curente pentru a putea munci în străinătate

Preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, medicul Sorin Hîncu, a declarat pentru NewsBucovina că în cursul anului 2016, un număr de 10 medici au solicitat certificate profesionale curente, care au fost eliberate special pentru plecarea la muncă în străinătate.

Hîncu a spus că  din totalul certificatelor profesionale curente eliberate de Colegiul Medicilor Suceava, patru au fost solicitate de doi medici de familie, un medic oftalmolog şi un medic chirurg plastician pentru a putea profesa în Franţa, două certificate profesionale curente au solicitate de un medic neonatolog şi un medic de familie pentru a putea profesa în Germania, alte două au fost eliberate pentru a putea munci în Anglia, solicitările venind din partea un medic de medicină de urgenţă şi un medic dermato-venerolog, o altă solicitare a venit din partea unui medic de familie pentru a profesa în Austria şi una din partea unui medic reumatolog pentru a putea profesa în Emiratele Arabe Unite.

Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Suceava, medicul Ioan Costea, a declarat pentru NewsBucovina că în anul 2016 au fost eliberate şapte certificate profesionale curente pentru medici stomatologi care doresc să muncească în străinătate.

Costea a precizat că trei medici dentişti au solicitat acest certificat pentru a putea profesa în Anglia, doi medici pentru a profesa în Franţa, un alt medic a solicitat acest document pentru a munci în Danemarca, iar unul pentru Italia.

El a spus că tot în cursul anului 2016 şase medici din Ucraina şi Republica Moldova au solicitat Colegiului Medicilor Dentişti Suceava dreptul de liberă practică în judeţul Suceava.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de