Sindicatul Național din Finanțe Publice anunță că angajații vor înceta să mai impulsioneze colectarea veniturilor la bugetul de stat dacă nu le sunt respectate drepturile legale


Intră acum și în grupul de

Sindicatul Naţional Finanţe Publice – SindFISC, organizaţie sindicală specializată în reprezentarea angajaţilor sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice, a atras, luni, atenţia guvernanţilor că, de modul în care angajaţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală îşi desfăşoară activitatea de zi cu zi depinde în mare măsură îndeplinirea programului de guvernare asumat de actuală coaliţie guvernamentală.

Sindicaliștii arată într-un comunicat că chiar premierul Sorin Grindeanu, în luările de cuvânt din presă ultimelor zile, a afirmat că ANAF este „o instituţie cheie”, în atingerea obiectivelor guvernamentale, iar pentru anul 2017, ANAF are atribuţii de administrare şi colectare pentru venituri bugetare în suma totală de 212,5 mld.lei, cu 6,5% mai mult faţă de anul 2016.

„Dacă vom compară nivelul indicatorilor prezentaţi de Ministrul Finanţelor Publice în aceste zile, cu nivelul acestora înregistrat pentru lunile ianuarie şi februarie ale anului 2016, astăzi, asistăm la o creştere semnificativă a veniturilor colectate de ANAF, în condiţiile în care, colectarea veniturilor bugetare este cu mult mai dificilă a fi realizată, în primul rând, datorită legislaţiei fiscale actuale care prevede reducerea unor cote de impunere, unor baze de impozitare, eliminarea unor taxe”, se arată în comunicat.

Totodată, se menționează că angajaţii ANAF depun toate eforturile în vederea îmbunătăţirii colectării veniturilor la bugetul de stat şi prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, în condiţii vitrege de finanţare a activităţii pe care o desfăşoară.

„La sfârşitul lunii martie, în vederea creşterii gradului de colectare a impozitelor şi taxelor la bugetul de stat, alături de organele de executare silită, abilitate să efectueze proceduri specifice de executare silită, organele de inspecţie fiscală şi nu numai, au primit atribuţii suplimentare privind consilierea contribuabililor pentru plata la timp a impozitelor şi taxelor, precum şi privind încurajarea acestora pentru solicitarea plăţii eşalonate a obligaţiilor fiscale. Întotdeauna, angajaţii pe care îi reprezentăm, au fost prompţi la solicitările tuturor Guvernelor care au fost la conducerea ţării. Mai mult că oricând, considerăm că acum, se impune că vocea lor să fie auzită, iar factorii decidenţi să ţină cont de toate problemele cu care se confruntă în desfăşurarea activităţii”, adaugă sindicaliștii.

Sindicatul din Finanțele  Publice atrag atenția guvernanților că nu este posibil să solicite mereu atragerea de venituri la buget, în condiţiile în care, în cadrul Ministerului de Finanţe le sunt încălcate drepturile.

„Pentru noi nu au fost prevăzuţi niciodată bani în buget pentru acordarea de tichete de vacanţă, la noi s-au blocat promovările, pentru noi nu se acordă niciun fel de sporuri la salariul de baza, la noi nu s-au egalizat salariile de baza la nivelul maxim impus de lege şi hotărârea CCR, deşi prin activitatea pe care o desfăşurăm, cu toţii suntem obligaţi să respectăm prevederile legale ce ne guvernează muncă”, se arată în comunicat.

Mai mult, ei notează că, odată cu propunerile făcute pentru Legea salarizării unitare în domeniul bugetar, se vorbeşte despre creşteri salariale pentru diferite categorii socio-profesionale cum ar fi poliţişti, medici, dar nu şi pentru finanţişti.

„Potrivit declaraţiilor date în presă de către Ministrul Muncii, d-na Lia Olguţa Vasilescu, salariile medicilor vor creşte considerabil chiar din anul 2018, ajungând la un nivel de 70% din nivelul salariilor medicilor în UE, astfel încât aceştia să nu mai plece din ţară. Salariile lor vor fi cuprinse între 1.200 de euro şi 3.600 de euro. De asemenea, un inspector din Poliţie va ajunge la 5.000 de lei, iar un învăţător va ajunge la 4.000 lei”, mai explică sindicaliștii din Finanțe.

Ei spun că susțin că medicii trebuie să fie bine plătiţi, că cei care instruiesc copiii sau cei care asigură ordinea publică trebuie să aibă salarii decente.

„Nu putem fi de acord însă, ca activitatea noastră instituţională să nu fie nici măcar finanţată, iar salariile noastre să rămână mult în urmă salariilor altor colegi bugetari, pentru care, noi cei din Finanţele Publice suntem direct răspunzători în alimentarea bugetului statului. De ce oare să nu raportăm şi salariile finanţiştilor din ţară noastră la salariile finanţiştilor din Uniunea Europeană, activitatea şi modul nostru de lucru, cu cele ale omologilor finanţişti din alte state? Cu siguranţă, vom constată că diferenţele sunt enorme şi acestea vor justifică, pe deplin, o finanţare corectă necesară desfăşurării activităţii celor pe care îi reprezentăm”, menționează sindicaliștii.

Ei susțin că dacă salariile angajaţilor din Finanţe vor rămâne la nivelul de jos al salarizării din sectorul bugetar, va începe şi exodul finanţiştilor, nu numai al medicilor sau altor categorii profesionale, fenomen constatat de mult timp şi adus cunoştinţa guvernanților în special cu privire la salariaţii din zonele specifice activităţii fiscale (inspecţie fiscală, antifraudă, executare silită, juridic, IT, etc).

„În condiţiile în care, acest exod se va amplifică, oare cine va mai contribui la alimentarea bugetului din care trebuie plătite salariile mult promise celorlaţi bugetari? Cum se vor mai colecta veniturile cu care să se ducă la îndeplinire programul de guvernare? Va informăm că, există tensiuni puternice în rândul angajaţilor din Finanţele Publice, care ameninţă că vor înceta să îşi mai ducă la îndeplinire atribuţiile de impulsionare a colectării veniturilor la bugetul de stat, în condiţiile în care, nu le sunt respectate drepturile prevăzute de lege”, mai arată SindFISC.

Sindicatul cere și deblocarea promovarilor pe post în cadrul sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice, prevederea în buget a sumelor necesare acordării tichetelor de vacanţă, egalizarea salariilor de baza la nivelul maxim impus de lege şi luarea în considerare a solicitărilor SindFISC cu privire la legea salarizării unitare: nivel de salarizare de baza decent, în funcţie de importantă socială a muncii prestate, acordarea de sporuri specifice activităţilor specifice, asigurarea protecţiei juridice pentru angajaţii care îşi asumă riscuri deosebite în desfăşurarea activităţii instituţionale, recunoaşterea funcţiilor specifice corespunzătoare activităţilor specifice în cadrul ANAF şi nu în ultima instanţa, finanţarea corectă a întregii activităţi desfăşurate de angajaţi în atingerea obiectivelor asumate de Guvern prin programul de guvernare. (N.B.)


Intră acum și în grupul de