Thermonet vrea ca prețul gigacaloriei livrată sucevenilor în sistem centralizat să fie comparabil cu cel al centralelor de apartament, de circa 200 de lei


Intră acum și în grupul de

Eliminarea subvențiilor pentru producerea energiei termice în municipiul Suceava este de dorit, a declarat, miercuri, Adrian Bodea, președintele Adrem Invest, grup care controlează firmele de termoficare Bioenergy și Thermonet.

„Tendința este corectă și eliminarea subvențiilor este de dorit, dar important este cum o faci și intervalul de timp în care o faci și ce faci cu banii pe care îi recuperezi”, a spus Bodea într-o conferință de presă.

Bodea a arătat că subvenția pe care municipalitatea o plătește acum Bioenergy este de aproape patru ori mai mică față de ceea ce plătea firmei Termica pentru că noua centrală este mult mai eficientă.

„Prin apariția Bioenergy, Primăria și-a redus subvenția substanțial”, a spus Bodea.

Președintele Adrem Invest și-a exprimat speranța că se va elimina complet subvenția prin eficientizarea sistemului de termoficare.

El a spus că este necesară scăderea costurilor pentru că populația nu va putea suporta brusc costurile dacă s-ar elimina imediat subvenția.

„Trebuie să fie făcuți pași dintr-o parte și din alta. O ușoară creștere de preț cred că va fi, dar prețul trebuie să fie suportabil și comparabil cu prețul pe care îl plătește populația folosind alte surse”, a spus Bodea.

El a arătat că dacă o centrală termică de apartament ce folosește gazul natural are un cost de circa 200 de lei pe gigacalorie, și Thermonet trebuie să aibă prețul în aceeași zonă.

„Nu putem să practicăm prețuri mult mai mari și trebuie să ne aliniem la acest nivel ca să fim competitivi și asta ne propunem, prin dezvoltările, prin inovațiile pe care vrem să le introducem, prin economiile pe care vrem să le realizăm să ajungem la un preț comparabil cu centrala de apartament, prezentând însă avantajul că nu există nici o periculozitate a folosirii soluției noastre”, a spus Bodea.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a inițiat un proiect de hotărâre prin care subvenția la gigacaloria furnizată în sistem centralizat să fie redusă cu 62 de lei, urmând astfel ca prețul de facturare pentru populație să fie de 240 de lei, dar propunerea nu a fost votat în Consiliul Local din cauza opoziției consilierilor PSD. (N.B.)


Intră acum și în grupul de