Sociologul Adrian Botezatu: Localitățile sucevene sunt pustii ca după raziile tătare. Peste 150.000 de suceveni au fost fugăriți din județ și lucrează în afară pentru că industria locală a fost pusă la pământ


Intră acum și în grupul de

Sociologul sucevean Adrian Botezatu a declarat în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că situația în care se află municipiul și județul Suceava în ceea ce privește forța de muncă este rezultatul lipsei de preocupare pentru dezvoltare a zonei și a lipei unor programe pro-active de industrializare.

Intervenind telefonic în emisiune, Adrian Botezatu a spus că Suceava nu poate avea nici fotbal pentru că nu sunt firme care să susțină acest sport și  că industria suceveană a fost pusă la pământ fără să fie pus altceva în loc.

„Dacă Botoșani are echipă de fotbal în Liga 1 este datorită faptului că la Botoșani mai există industrie. Din păcate, în municipiul Suceava tot ce a însemnat industrie a fost pusă la pământ, iar în loc nu a fost pus nimic. Problema municipiului și a județului Suceava este că alături de Neamț și Bacău sunt campionii exportului de forță. Sunt județele orfane ale României în condițiile în care Guvernul României, oricine a fost la putere, nu a dezvoltat niciun program de dezvoltare industrială pentru aceste județe grav afectate de exodul forței de muncă”, a spus Botezatu în cadrul emisiunii în care invitat a fost prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi.

El a adăugat că în Suceava, neexistând companii care să fie mari angajatori, principalii angajatori sunt Consiliul Județean, Primăria sau Spitalul.

„Nu este cine să susțină financiar activități sportive. La Botoșani, din fericire pentru ei, situația este cu totul alta. În municipiul Botoșani sunt firme cu peste o mie de angajați, inclusiv în județul Vaslui, în municipiul Vaslui, există firme cu peste o mie de angajați, în municipiul Piatra Neamț există firme cu peste o mie de angajați”, a spus sociologul.

Prefectul Mirela Adomnicăi a intervenit și, ca fost șef al AJOFM Suceava, a spus însă că angajatorii suceveni nu găsesc forță de muncă și că e o problemă cu salariile plătite astfel că s-a ajuns la acest exod al forței de muncă sucevene în afara granițelor.

„Locuri de muncă sunt. Nu avem mari angajatori, dar dacă angajatorii mici și mijlocii nu-și găsesc resursa umană în județ, marii angajatori nu vin pentru că nu au pe cine angaja”, a spus prefectul.

Botezatu a replicat arătând că și după raziile tătare când populația fugea, în localități rămânea pustiu.

„ În ultimii 27 de ani populația a fost fugărită. Noi avem peste 150.000 de suceveni fugăriți din județ, adică circa jumătate din populația activă și populația tânără. Este normal că nu mai este cine să ocupe posturile libere. Nu au existat acțiuni pro-active de dezvoltare industrială, de dezvoltare și sprijinire a universității sucevene”, a spus Botezatu.

El a făcut o paralelă cu județele din Ardeal unde există o dezvoltare susținută și eficientă și unde toți factorii concordă la dezvoltarea economică a județelor respective.

„Singurul lucru pentru care a existat preocupare în județul nostru a fost pentru hore, muzică populară, etc”, a spus sociologul.

Prefectul Mirela Adomnicăi a spus că este o problemă a forței de muncă în județ și că marii angajatori din județul Suceava lipsesc cu desăvârșire.

„E o problemă a lipsei forței de muncă pentru firmele mici și mijlocii, iar acești angajatori au spus că principala lor concurență nu este cea din țară, ci locurile de muncă din afară care sunt mai bine plătite”, a spus prefectul.

Ea consideră că o soluție pe termen lung este ca angajatorii români să beneficieze de facilități pentru a-și putea plăti mai bine angajații, iar aceste facilități să fie acordate atât de administrația publică locală cât și printr-o strategie națională.

„E prea mare diferența dintre salariile pe care le pot plăti angajatorii suceveni- regula fiind salariul minim pe economie, sau puțin peste, completat cu tichete de masă- față de ceea ce se poate obține în afară”, a mai spus prefectul.


Intră acum și în grupul de