Un polițist pensionar sucevean care a predat Poliției sume de bani găsite în diverse locuri, dar și un telefon mobil, a primit titul de Cetățean al lunii mai

Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava a acordat o diplomă de merit şi titlul de Cetăţean al lunii mai unui fost angajat al instituţiei, Dumitru Leizeriuc, care prin gesturile făcute şi spiritul civic de care a dat dovadă îşi merită locul de cinste în comunitatea suceveană.

Leizeriuc Dumitru din municipiul Suceava este actualmente un poliţist pensionar cu 53 de ani de carieră militară în structurile Poliţiei Române.

În anul 1983 a fost trecut în rezervă, însă a continuat să îşi asume un rol activ în comunitate.

Astăzi, la 88 de ani Leizeriuc Dumitru continuă să preţuiască adevăratele valori şi să le promoveze prin exemplu personal pe care îl dă.

Zilele trecute fostul poliţist se deplasa din Piaţa Agroalimentară către domiciliu şi a poposit pe o bancă din zona străzii 6 Noiembrie, pentru a se odihni puţin.

Sub banca respectivă Leizeriuc Dumitru a observat o bancnotă de 50 de lei. Nu s-a gândit nici un moment că ar putea să o folosească pentru sine sau pentru nepoţii săi. S-a gândit imediat că a fost pierdută de o persoană care ar putea avea nevoi mult mai mari. Mai mult, experienţa celor peste 50 de ani de muncă, l-a ,,obligat” pe fostul poliţist să acţioneze aşa cum ar trebui să facă orice om cinstit, arată Poliția Suceava.

Deşi picioarele nu îl mai ascultă ca acum 35 de ani când fugea după hoţi, Leizeriuc Dumitru s-a deplasat de îndată la Poliţia Municipiului Suceava şi a predat pe bază de proces-verbal bancnota agentului de poliţie care se afla de serviciu pentru a fi restituită persoanei care a pierdut-o sau a fi depusă în contul special instituit în astfel de cauze, menționează sursa citată.

Poliția Județeană Suceava notează că nu este prima oară când Leizeriuc Dumitru recurge la astfel de gesturi.

Astfel, în anul 2003 fostul poliţist a găsit şi predat autorităţilor suma de 1.092.000 lei (în moneda anului 2003) găsită în curtea Spitalului cardiologic Voieneşti – Covasna, unitate medicală unde era internat.

Ulterior, o altă sumă de bani a fost găsită de Lezeriuc Dumitru şi predată autorităţilor în Autogara Suceava.

În anul 2014, fostul poliţist a găsit un telefon mobil  care a fost restituit persoanei care îl pierduse.

Spiritul civic şi parteneriatul comunitate – poliţie reprezintă resurse şi instrumente a căror utilizare garantează o societate mai sigură şi o reacţie eficientă la provocările şi ameninţările din sfera infracţionalităţii.

Colaborarea dintre poliţie şi cetăţeni, comunicarea şi relaţionarea duc la permanentizarea stării de normalitate socială.

Poliţiştii suceveni mulţumesc tuturor celor care aşi asumă un rol activ în viaţa comunităţii şi colaborează prin toate modurile care le stau la dispoziţie, siguranţa socială fiind o valoare şi un deziderat comun ce poate fi atins doar prin parteneriatul socio-instituţional.

”Onoare şi cinste – sunt virtuţile pe care le presupune meseria de poliţist. Odată depus, jurământul de credinţă faţă de ţară şi cetăţeni marchează în mod ireversibil viaţa poliţistului, atât în timpul activităţii cât şi după încetarea raporturilor de serviciu. Viaţa activă pusă în slujba legii îl face pe poliţist să se implice în problemele comunităţii şi să îşi ofere sprijinul în mod necondiţionat şi după trecerea în rezervă”, mai arată Poliția Județeană Suceava.