Atelier de pictură organizat de Casa Româno-Chineză Suceava pentru 60 de copii din Centrele de plasament din județ, în Cetatea de Scaun

Casa Româno-Chineză Suceava organizează joi, 1 iunie, în incinta Cetății de Scaun, un atelier de pictură intitulat „China în ochi de copil”, la care sunt așteptați să participe 60 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, din Centrele de plasament de pe raza județului Suceava.

FOTO: www.curspictura.ro

Potrivit reprezentanților Casei Româno-Chineze din Suceava, prin intermediul proiectului „China în ochi de copil” micuții vor avea parte de activităţi recreative şi de socializare pentru a se realiza echilibrul între activităţile de învăţare şi cele de relaxare şi joc.

„Cu acest prilej, copiii vor conștietiza importanța atelierului de pictură moderat de către doamna profesor Camelia Rusu Sadovei, împreună cu 10 elevi voluntari ai Colegiului Național Ciprian Porumbescu Suceava, dar și de maestrul penelului Lucian Mânecan. Rolul lor în calitate de artiști cu un talent deosebit este de a-i îndemna pe copii să își dezvolte imaginația și să creeze picturi impresionante despre China, așa cum o văd prin ochii lor. În ceea ce privește picturile copiilor, acestea vor fi evaluate și vor fi desemnați 3 caștigători care vor fi răsplătiți cu premii pe măsură”, a declarat Alexandra Mihaela Nichitean, Secretar general al Casei Româno-Chineze Suceava.

Nichitean a mai arătat că prin participarea activă în cadrul atelierului de pictură, copiii vor avea o mai bună posibilitate de a interacționa cu realitățile, de socializare și formare de noi prietenii, de a deprinde abilități sociale, independență și să se dezvolte din punct de vedere psiho-emoțional.

Mai mult, reprezentanta Casei Româno-Chineze a menționat că prin activitatea organizată se dorește și creșterea gradului de conștientizare a populației de la nivelul județului Suceava cu privire la importanța integrării în societate a copiilor din centrele de plasament, întrucât ei au un rol deosebit de important în evoluția social-economică a județului.

„Casa Româno-Chineză Suceava își dorește să organizeze cât mai mult proiecte culturale și sociale pentru copiii defavorizați și să creeze amintiri frumoase, oferindu-le ocazia să iasă din centre, pentru a petrece o zi la muzeu, la teatru, la film, în parcuri, dar mai ales, în ateliere de creație în aer liber. E greu de imaginat cum unii copii nu ies nici măcar în curtea centrelor și mulți dintre copiii din sistem nu își pot aminti o zi frumoasă din viața lor”, a precizat Alexandra Mihaela Nichitean.

Organizatorii au mai arătat că au început demersurile pentru organizarea unei expoziții cu picturile micilor artiști în cadrul Ambasadei Republicii Populare Chineze de la București.

De asemenea Casa Româno-Chineză Suceava va organiza o licitație în mediul online, iar banii strânși vor fi folosiți în vederea achiziționării de rechizite școlare necesare copiilor.

„Evenimentul beneficiază de disponibilitatea elevilor Colegiului Național Ciprian Porumbescu Suceava, care s-au oferit voluntar să coordoneze activitatea copiilor în cadrul atelierului, dar și entități juridice care au răspuns pozitiv în momentul în care am lansat inițiativa organizării celei de-a 2 ediții a evenimentului cum ar fi Opes Foundation, Aqua Carpatica, Urban Street Food&Bar, Muzeul Bucovinei”, a mai spus Alexandra Mihaela Nichitean, Secretar general al Casei Româno-Chineze Suceava.

(Mihaela Tcaciuc)