Acasă Social Peste 50 de lucrări participante în etapa finală a Concursului Național de...

Peste 50 de lucrări participante în etapa finală a Concursului Național de Știință și Inginerie pentru Elevi RoSEF, de la USV


Intră acum și în grupul de

La Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a avut loc, în perioada 16 – 18 iunie 2017, ediția a VIII-a a Concursului Național de Știință și Inginerie pentru Elevi RoSEF.

Foto: Mihai Dimian

„Concursul Național de Știință și Tehnologie pentru Elevi – RoSEF este singura competiție națională organizată în România după standardele internaționale, acesta făcând parte din Calendarul concursurilor Ministerului Educației Naționale fără finanțare, dar cu fază internațională. Acest concurs a fost afiliat la olimpiade și concursuri internaționale de prestigiu încă de acum opt ani”, a precizat, într-un comunicat de presă, prof. Petru Crăciun, inspector de fizică în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava.

La rândul său, prorectorul responsabil de activitatea de cercetare de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, a menționat că în etapa finală a Concursului Național de Știință și Inginerie pentru Elevi RoSEF au fost prezentate 51 de lucrări realizate de elevi de la 36 de unități școlare din zece județe ale țării, invențiile și cercetările fiind grupate pe patru categorii.

Astfel, la categoria „Științe aplicate” concursul a avut cea mai numeroasă participare, fiind prezentate 21 de lucrări realizate de 42 de elevi, la categoria „Științe fundamentale” au fost prezentate 11 lucrări realizate de 16 elevi, la „Robotică” 16 elevi au concurat cu 10 lucrări, iar la „Tehnologia informației” 18 elevi au dezvoltat 9 proiecte.



Din juriul competiției au făcut parte jurnaliști de știință, cercetători, inventatori, președintele juriului fiind jurnalistul și scriitorul Alexandru Mironov.

„Suceava este, de peste nouă ani, promotorul celor mai interesante proiecte de știință ale elevilor din România și centrul în care se pregătește participarea României la competițiile internaționale”, a mai spus prof. Petru Crăciun, menționând că la ediția din acest an a participat și Antoine van Ruymbeke, președintele MILSET Europa, insitituție care se ocupă cu organizarea concursului internațional MILSET(Expo Science International of International Movement for Leisure Activities in Science and Technology).

Câștigătorii Concursului RoSEF 2017 vor forma echipa reprezentativă a Românei pentru concursurile International Science and Engineering Fair (ISEF) din SUA, Environmental Sciente Fair (I-SWEEEP) din SUA, International Environment Sustenability Project Olimpiad (INESPO) din Olanda și Expo Science International of International Movement for Leisure Activities in Science and Technology (MILSET) din Brazilia.

Concursul Național de Știință și Inginerie pentru Elevi RoSEF a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Societatea Științifică Cygnus – centru UNESCO, MILSET România, Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, cu sprijinul ESERO România, Revistei Știință și Tehnică și Federației Române a Cluburilor și Centrelor UNESCO. Manifestarea a beneficiat și de spirjinul Primariei Municipiului Suceava, al Consiliului Local Suceava și al Consiliului Județean Suceava.

(Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version