Acasă Social Universitatea din Suceava a fost distinsă cu Medalie de aur şi Diplomă...

Universitatea din Suceava a fost distinsă cu Medalie de aur şi Diplomă de excelenţă pentru întreaga activitate, ca promotor al inventicii româneşti


Intră acum și în grupul de

Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a fost distinsă cu Medalie de aur şi Diplomă de excelenţă pentru întreaga activitate, ca promotor al inventicii româneşti, la cea de-a XXI-a  ediţie a  Salonului Internaţional  al  Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic, ce a avut loc la Iaşi. La același Salon, Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul USV a fost premiată cu zece medalii de aur.



Potrivit unui comunicat al USV, Universitatea Tehnică „Ghorghe Asachi” din Iaşi şi Institutul Naţional de Inventică din Iaşi au organizat, în perioada 28-30 iunie 2017, cea de-a XXI-a ediţie a Salonului Internaţional al Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic, unde au fost expuse şi prezentate 220 de invenţii.

„Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava   a participat  la  acest Salon cu  11  exponate, 10  dintre acestea fiind răsplătite cu cea  mai înaltă distincţie, Medalia de aur. De asemenea, USV a primit Medalie de aur şi Diploma de excelenţă pentru  întreaga  activitate,  ca promotor al inventicii româneşti. Colectivul de inventatori a mai fost răsplătit  cu Diplome de excelenţă şi cupe”, au informat reprezentanții universității sucevene.

Conform USV, au fost medaliate următoarele invenții: Sistem de măsurare piezo-termic (Gheorghe Gutt, Valentin Popa), Avertizor de radiaţii electro magnetice de  joasă frecvenţă (Gheorghe Gutt, Valentin Popa, Cristian Florin –Alexuc), Panou de ecranare electromagnetică (Amariei  Sonia, Gutt Gheorghe, Gutt Andrei), Video-spectrometru (Gheorghe Gutt, Sonia Gutt, Todirică Florin-Sorin, Andrei Gutt), Bikes walking assist device (Gheorghe Gutt, Valentin Popa), Procedeu şi masină automată pentru fabricat cepuri de corecţie (Gheorghe Gutt), Maşină automată pentru fabricarea cepurilor de corecţie (Gheorghe Gutt , Andrei  Gutt,  Sonia Amariei), Mini strung orizontal automat pentru fabricarea cepurilor de corectie de lemn (Gheorghe Gutt), Aparat pentru determinarea automată a permeabilităţii membranelor la  lichide apoase (Sonia Amariei,  Gheorghe Gutt, Liliana Norocel, Roxana   Puşcăşelu), Device for determining food  anisotropy (Amariei Sonia, Gutt Gheorghe, Oroian Mircea – Adrian, Sănduleac Elena, Pădureţ Sergiu).

Reprezentanții USV au menționat că Sistemul de măsurare piezo-termic se referă  la un detector destinat transformării intensităţii radiației electromagnetice de joasă frecvență din mediul ambiant  într-o variaţie  proporţională de frecvență  a unui circuit oscilant, frecvenţa fiind măsurată cu o sensibilitate deosebit de ridicată pe cale piezo-termică.

Cât despre Avertizorul de radiaţii electro magnetice de  joasă frecvenţă, acesta este un mijloc electronic de protecţie a muncii, capsulat, portabil  şi de dimensiuni mici, destinat personalului  care lucrează în medii  cu  radiație  electromagnetică de joasă frecvență, de intensitate mare  şi medie. Depăşirea nivelului intensităţii radiaţiei electromagnetice permise  este semnalizată sonor şi luminos.

O altă invenție, Panou de ecranare electromagnetică, foloseşte inele de cupru în scurtcircuit  pentru joasă frecvenţă, plase din material compozit şi un număr mare de circuite electromagnetice oscilante pasive de tip L-C pentru ecranarea radiaţiilor electromagnetice de inaltă frecvenţă.

Video-spectrometrul este un aparat destinat determinarii compoziţiei  chimice  elementale,  prin  spectrometrie de emisie atomică, a unui cordon de sudură  sau a pereţilor unui rost  de tăiere termică, realizate pe şi în metale, prin procedee electrice, cu gaze sau cu laser. Spectrometrul  poate fi folosit şi  pentru  determinarea  compoziţiei chimice a unor materiale metalice topite,  a compoziţiei şarjelor de furnal şi de convertizare  precum şi pentru determinarea  compoziţiei chimice a gazelor fierbinţi rezultate la explozii cu timpi de desfăşurare din domeniul milisecundelor.

Invenția Bikes walking assist device se  referă la un sistem electronic de măsurare precisă a vitezei, a aceleratiei şi intensităţii frânării unei biciclete. Toate informaţiile sunt  corelate precis cu harta electronică GPS a traseului parcurs de biciclist. Acelasi sistem permite înregistrarea și stocarea  informaţiilor despre nivelul șocului la o frânare bruscă sau la un impact frontal al bicicletei cu un alt corp static sau în mișcare.

Cât despre Procedeul şi masina automată pentru fabricat cepuri de corecţie, universitarii suceveni au arătat că este o invenție destinată înlocuirii nodurilor negre căzătoare din cherestea, în scopul înnobilării acesteia. Echipamentul include şi sistemul de debitare automată.

De asemenea, Maşina automată pentru fabricarea cepurilor de corecţie este o   maşină automată destinată fabricării unor cepuri de corecție a nodurilor nergre căzătoare din cherestea, având grosimi cuprinse între 5 și 10 mm şi diametre cuprinse între 10 și 55 mm, pasul  standardizat  între diametre fiind din 5 în 5 mm și având una din laturile plane teșită la 1,5×45o.

O altă invenție medaliată cu aur, Mini strung orizontal automat pentru fabricarea cepurilor de corectie de lemn, reprezintă un echipament complet automat, de înaltă productivitate, destinat fabricării  cepurilor de corecţie de lemn, destinate înlocuirii   nodurilor negre căzătoare din cherestea  în vederea înnobilării acesteia.

Aparatul pentru determinarea automată a permeabilităţii membranelor la lichide apoase reprezintă un mijloc de investigare important pentru determinarea automată a permeabilităţii la lichide apoase, a membranelor care stau la baza fabricarii paharelor  comestibile.

Ultima invenție medaliată, Device for determining food anisotropy, este un dispozitiv optoelectronic ce permite măsurarea anizotropiei produselor alimentare solide şi semisolide, vâscoelastice  şi vâscoplastice,  în timpul solicitării progresiv crescătoare a acestora, in condiţii de termostatare avansată, cu un texturometru electronic.

(Mihaela Tcaciuc)

 


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version