Amenzi în valoare de peste 322.000 de lei aplicate de comisarii suceveni pentru protecția consumatorilor, în urma controalelor la suplimente alimentare, jucării și case de schimb valutar


Intră acum și în grupul de

Comisarii suceveni pentru protecţia consumatorilor au aplicat în lunile mai și iunie 66 de avertismente și 193 de amenzi în valoare de 322.700 de lei.

Potrivit comisarului şef adjunct al CJPC Suceava, Vasile Latiş, în lunile mai și iunie au fost efectuate 549 acțiuni de control, ce s-au desfășurat în urma cercetării reclamațiilor consumatorilor (s-au înregistrat 259 reclamații), precum și a tematicilor naționale și locale.

El a arătat într-un comunicat de presă că 28 de acțiuni de control au vizat respectarea prevederilor legale privind protectia consumatorilor la comercializarea, prezentarea si publicitatea suplimentelor alimentare, în urma cărora au fost aplicate patru avertismente și 19 amenzi în valoare de 33.600 de lei, fiind oprite temporar de la comercializare produse in valoare de 580 lei.

Latiș a precizat că printre deficiențe constatate se numără lipsa evidențierii alergenilor, promoții fără produs de referință, dar și lipsa prețurilor.

Comisarul şef al CJPC Suceava a spus că alte 18 acțiuni de control au fost în domeniul comercializarea jucăriilor, fiind aplicate 10 amenzi în valoare de 14.400 lei și un avertisment, iar printre deficiențele constatate în timpul verificărilor se numără lipsa traducerii în limba română a etichetei cu avertismentele legate de siguranța jucăriilor și nespecificarea perioadei promoțiilor.

Totodată, Latiș a mai menționat că au fost verificați 23 de agenți economici privind modul de respectare a prevederilor legale privind protectia consumatorilor la casele de schimb valutar, fiind aplicate 16 amenzi în valoare de 52.000 lei și două avertismente.

Printre abateri s-au constatat lipsa formularului de acord semnat de consumator conform legislației în vigoare și lipsa de informare a consumatorilor privind bancnotele și monedele uzate.

De asemenea, comisarii suceveni pentru protecţia consumatorilor au efectuat și 8 acțiuni de control ce au vizat respectarea prevederilor legale privind protecția consumatorilor în magazinele PROFI, în urma cărora au fost aplicate 8 amenzi în valoare de 24.000 lei.

Ca abateri s-au constatat carne refrigerată cu sânge, prețuri incorecte la promoții, precum și lipsa indicării alergenilor la produsele vrac. (Irina Lițu)

 


Intră acum și în grupul de