Tineri polițiști și jandarmi suceveni aflați la început de carieră învață cum să prevină faptele de corupție și cum să-și dezvolte un comportament etic şi integru


Intră acum și în grupul de

În perioada 18 – 20 iulie a.c.,  la Muzeul de Istorie din Suceava, se desfășoară un stagiu de formare pentru 20 de tineri funcționari ai Ministerului Afacerilor Interne aflați la început de carieră în vederea prevenirii faptelor de corupție și dezvoltării unui comportament etic şi integru.

Comisarul șef de poliție Dan Moldoveanu, de la Direcția Generală Anticorupție din București, manager al proiectului „Etică Organizațională și Integritate în M.A.I.”, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, de la Muzeul de Istorie din Suceava, că prin stagiul de formare adresat tinerilor poliști și jandarmi se urmărește integrarea acestora în organizații și însuşirea cunoştinţelor şi abilităţilor necesare dezvoltării unui comportament adecvat în asigurarea aplicării legii.

Totodată, întâlnirile vizează formarea tinerilor funcționari în spiritul dezvoltării unui comportament etic şi integru, perfecționarea managerilor în promovarea valorilor morale în M.A.I., precum și implicarea activă a managerilor în stimularea conduitei etice a debutanților, în fapt, integrarea profesională corectă și dezvoltarea unei culturi organizaționale bazată pe valori etice. În acest context, managerii participanți vor monitoriza activitatea tinerilor funcționari din subordine, în vederea unei evaluări pe criteriile ce stau la baza proiectului.

Moldoveanu a mai spus că proiectul „Etică Organizațională și Integritate în M.A.I.” a debutat în 2015, la nivel național, fiind adresat tinerilor funcționari ai ministerului aflați în primii doi ani de activitate, precum și managerilor acestora.

Comisarul șef a menționat că până în prezent s-au desfășurat șapte serii, la care au participat 120 de cursanți, iar la Suceava participă 20 de tineri funcționari ai M.A.I. din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava, Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava, Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni și Arhivele Naționale – Serviciul Județean Suceava.

Totodată, la stagiul de formare participă și doi ofițeri din Republica Moldova, din cadrul Serviciului de Protecție Internă și Anticorupție din cadrul Ministerul Afacerilor Interne.

„Proiectul este o variantă mult mai serioasă a team-buildingurilor pe care le fac multinaționalele. Începem partea de intercunoaștere a cursului cu valorile care îi călăuzesc pe tineri în viață. Tinerii din ziua de astăzi gândesc foarte normal, foarte corect. Valorile lor cele mai importante sunt familia, integritatea, onestitatea, loialitatea, ceea ce mă face să cred că viitorul arată bine, chiar dacă mulți pesimiști ar spune că nu ar fi așa”, a spus comisarul șef de poliție Dan Moldoveanu.

El a mai arătat că proiectul reprezintă și o predare de ștafetă, către tânăra generație, polițiști aflați la finalul carierei, dar și polițiști care și-au încheiat activitatea fiind invitați să le povestească tinerilor din experiențele lor.

„Practic, tot cursul este o împărtășire de experiențe, e un curs format din povești. Îi rog pe colegii mei din teritoriu, care sunt invitați la curs, să vină cu un altfel de mesaj, fără să vorbească despre legi, articole, dar să dea exemple foarte clare și concrete din experiențele lor și ale altora”, a mai spus Dan Moldoveanu.

În vederea promovării eticii organizaţionale şi integrităţii în rândul funcționarilor din cadrul M.A.I., participanții beneficiază de expertiza unor traineri reputați din cadrul Ministerului, dar și din afara lui, cadrele sucevene fiind instruite de Mircea Toma, preşedinte al Asociaţiei ActiveWatch, și col. (r) Dan Antonescu, fost polițist.

Astfel, Dan Antonescu a precizat în cadrul conferinței de presă că a fost invitat să împărtășească din experiențele avute și să prezinte provocările unei cariere de succes.

„Le povestesc tinerilor despre greutățile cu care se vor confrunta, nedreptățile pe care le vor întâlni și încerc să le dau soluții. Sunt oameni foarte receptivi, oameni care vor, care sunt interesați de ceea le spun. Nu vin aici pentru că așa li s-a spus, ci constat că o fac cu plăcere, cu interes și sperăm să devină la rândul lor transmițători în cadrul colectivelor lor. Ceea ce au aflat de la noi să nu păstreze doar pentru ei, ci să transmită și colegilor lor”, a spus Dan Antonescu.

La rândul său, Mircea Toma, fost jurnalist, a menționat că le-a pregătit tinerilor cursanți o temă practică, punându-i în situația de a juca rolul unui absolvent al facultății de jurnalism care se află în pragul contactului cu o redacție care are o cultură organizațională coruptă.

„Cum te descurci în situația asta fiind pus în situația de a te lupta cu mediul care e construit pe alte valori decât cele pe care le-ai învățat la școală și cum poți să salvezi valorile?”, s-a  întrebat Mircea Toma, explicând că în situația aceasta se poate afla și un tânăr care intră într-o secție de poliție.

Comisarul șef de poliție Dan Moldoveanu a adăugat faptul că imaginea funcționarilor din cadrul M.A.I. este foarte importantă.

„Atunci când ești funcționar nu te mai reprezinți numai pe tine, ești polițișt atât în uniformă, cât și fără uniformă”, a concluzionat Dan Moldoveanu.

În ceea ce privește impresiile participanților la proiectul „Etică Organizațională și Integritate în M.A.I.”, tinerii au declarat că stagiul acesta îi ajută atât din punct de vedere profesional, cât și personal.

„Problema prevenirii actelor de corupție este primordială pentru noi, în Republica Moldova. Avem nevoie de această experiență întrucât suntem la început de drum, iar acest seminar contribuie într-o măsură mare la perfecționarea noastră în acest domeniu”, a spus Paulina Mihăilă, ofițer principal de investigații în cadrul Serviciului Protecție Internă și Anticorupție din Republica Moldova.

„Este un curs de la care am acumulat multe informații, este un curs benefic, constructiv. Am învățat cum să relaționăm cu ceilalți, să gestionăm situațiile critice cu care ne confruntăm. Totodată am socializat, am cunoscut oameni minunați și am legat prietenii. A fost o pregătire pentru viață, nu doar pentru carieră”, a spus și Diana Mihaela Tătaru, agent de poliție.

Proiectul „Etică Organizațională și Integritate în M.A.I.” este organizat de către Direcția Generală Anticorupție, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări și Inspectoratul General al Jandarmeriei, cu sprijinul Fundaţiei Hanns Seidel România, obiectivul fiind acela de a forma până la sfârșitul acestui an 300 de tineri funcționari din structurile de poliție, poliție de frontieră, jandarmerie şi imigrări, proveniţi din promoția 2016 a școlilor M.A.I., dar și 40 de manageri.

(Mihaela Tcaciuc)

 


Intră acum și în grupul de