Aproape 200 de sancțiuni în valoare de peste 60.000 de lei, aplicate de polițiștii suceveni în cadrul celei mai ample acțiuni de prevenire și combatere a accidentelor rutiere cu implicarea bicicliștilor


Intră acum și în grupul de

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului Rutier – IPJ Suceava şi agenţi din cadrul posturilor şi secţiilor de poliţie din zona Marginea, Horodnic de Sus, Horodnic de Jos, Dorneşti, Volovăţ, Vicovu de Jos  au  organizat şi desfăşurat, în perioada 1 – 3 septembrie a.c., acţiuni de informare şi prevenire a accidentelor rutiere cu implicarea bicicliştilor pe DN2H, DN2K, DJ 208A, DN2E, dar şi pe drumurile adiacente.

Astfel, potrivit Poliției Județene Suceava, au fost distribuite peste 60 de veste reflectorizante şi au fost derulate activităţi de informare cu peste 500 de participanţi la trafic.

”Din păcate, au fost în continuare depistaţi şi biciclişti care îşi pun viaţa în real pericol circulând cu biciclete care nu sunt echipate corespunzător. Mai mult, au fost identificate cazuri în care adulţi îşi transportau copii pe cadrul bicicletei, încălcând legislaţia şi punând în pericol integritatea corporală a acestora.

Cu toate aceste persoane poliţiştii au purtat discuţii, oferindu-le şi materiale informative cu privire la legislaţia privind circulaţia cu bicicleta pe drumurile publice cât şi recomandări preventive”, precizează sursa citată.

În paralel, pentru prevenirea accidentelor rutiere şi pentru a vedea dacă aceste acţiuni au dus la creşterea gradului de responsabilitate a bicicliştilor, poliţiştii au organizat şi o acţiune pentru identificarea şi sancţionarea celor care încalcă legislaţia specifică.

De la începutul acestui an pe raza judeţului au avut loc 24 de accidente rutiere grave cu implicarea bicicliştilor, în 17 dintre acestea vina fiind exclusivă a conducătorilor de biciclete. În urma acestor accidente au decedat patru persoane, remarcându-se totuşi o scădere cu două a persoanelor decedate faţă de aceeaşi perioada a anului trecut.

Din păcate, în ciuda atenţionării cu privire la pericolele la care se expun, dar şi cu privire la cuantumul amenzilor aplicabile, bicicliştii şi conducătorii de mopede au fost surprinşi încălcând legislaţia şi punându-şi viaţa în pericol.

În cadrul acţiunii organizate de Serviciul Rutier Suceava au fost constatate șase infracţiuni şi au fost aplicate 192 sancţiuni contravenţionale în valoare de 61.560 lei.

Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate de poliţiştii rutieri din raza de arondare a municipiului Suceava şi a municipiului Rădăuţi, în total 112 sancţiuni.

”Reamintim cetăţenilor faptul că nerespectarea legislaţiei specifice de către biciclişti se sancţionează cu amenzi din clasa a trei de sancţiuni. Nerespectarea acestor reguli se sancţionează cu 6 – 8 puncte – amendă. Un punct – amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, deci 145 lei. Astfel, se interzice conducătorilor de biciclete:

 1. să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia „Accesul interzis bicicletelor”;

 2. să înveţe să conducă biciclete sau mopede pe drumurile intens circulate;

 3. să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;

 4. să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;

 5. să circule în paralel, cu excepţia situaţiilor când participă la competiţii sportive organizate;

 6. să circule în timp ce se află sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;

 7. să se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;

 8. să transporte o altă persoană, cu excepţia copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în faţă un suport special, precum şi a situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane;

 9. să circule pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers, dacă există o cale laterală, o potecă sau un acostament practicabil, ce poate fi folosit;

 10. să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;

Pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.

Se recomandă ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte casca de protecţie omologată.

Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, acestea, precum şi mopedele vor fi conduse numai pe pista respectivă.

În circulaţia pe drumurile publice bicicleta trebuie să fie:

 • prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace;

 • prevăzută cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie;

 • dotată cu sistem de avertizare sonoră; se interzic echiparea şi folosirea sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor;

 • echipată în faţă cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare;

 • echipată cu elemente sau dispozitive care, în mişcare, formează un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie fixate pe spiţele roţilor”, transmit polițiștii suceveni.

 


Intră acum și în grupul de