Situația Serviciului de Ambulanță discutată la Prefectura Suceava: Problemele sunt rezolvabile. Niciun serviciu de urgență nu rămâne fără finanțare


Intră acum și în grupul de

Situaţia Serviciului de Ambulanţă Judeţean Suceava a fost analizată, marţi, în cadrul unei întâlniri organizată la solicitarea prefectului de Suceava, Mirela Adomnicăi, la care au fost invitaţi să participe reprezentanţii SAJ şi DSP Suceava.

 

Directorul economic al DSP Suceava, economist Firuţa Bosancu, a declarat, marţi, după întâlnirea de la Prefectura Suceava, că deşi SAJ Suceava se află din punct de vedere juridic sub coordonarea directă a Ministerului Sănătăţii, DSP Suceava având atribuţii doar în privinţa serviciilor medicale, instituţia s-a autosesizat în privinţa situaţiei semnalate în presă de directorul SAJ Suceava, Alexandru Lăzăreanu, care atrăgea atenţia că bugetul este grevat de cheltuielile aferente reparaţiilor autospecialelor, unele dintre ele cu termenul de casare depăşit, dar şi asupra faptului că ar putea fi întâmpinate dificultăţi privind asigurarea combustibilului necesar deplasării ambulanţelor în condiţiile în care SAJ Suceava are fonduri doar de 40 000 de lei pentru luna septembrie faţă de 120 000 de lei cât ar fi necesar.

Ea a spus că în urma celor prezentate în cadrul întâlnirii s-a concluzionat că una dintre problemele cu care se confruntă SAJ Suceava este cea privind parcul auto, care este învechit, iar cheltuielile pentru întreţinerea şi reparaţiile ambulanţelor sunt „imense”.

“Din ceea ce am înţeles de la doamna prefect, licitaţia pentru achiziţia de ambulanţe este în curs de desfăşurare şi abia în cursul anului 2018 se vor primi ambulanţe noi, asta este singura problemă mai stringentă. Restul problemelor prezentate sunt rezolvabile, în ceea ce priveşte cheltuielile de întreţinere şi de personal. Pentru luna septembrie au cu ce plăti salariile, în plus, au cu ce plăti facturile pentru combustibil, utilităţi şi ce au angajat conform bugetului”, a spus Bosancu adăugând că, potrivit datelor prezentate de reprezentanţii SAJ Suceava, probleme ar putea să apară cu acoperirea cheltuielilor care se vor acumula în cursul lunii septembrie.

Ea a spus că, dintotdeauna, bugetul alocat iniţial, la începutul anului, nu este unul acoperitor pentru întreg anul, situaţia fiind întâlnită la mai multe instituţii, inclusiv la DSP Suceava, arătând însă că “serviciile de urgenţă nu vor rămâne niciodată nefinanţate”.

“Cu aceleaşi probleme se confruntă toate serviciile de ambulanţă din ţară”, a subliniat Bosancu arătând că toate au avut alocat acelaşi buget insuficient, dar că se aşteaptă rectificarea bugetară, care va reglementa situaţia, deşi în anii trecuţi această rectificare bugetară avea loc în cursul lunii iunie sau iulie.

Bosancu a mai spus că SAJ Suceava dispune de fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor de personal pentru septembrie, dar şi pentru plata facturilor aferente lunii august, dar că ”nu are acoperire financiară pe ce se cheltuie de acum înainte”.

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, marţi, pentru NewsBucovina, că a iniţiat această întâlnire, întrucât a dorit să cunoască îndeaproape situaţia de la SAJ Suceava.

Ea a explicat că SAJ Suceava este ordonator de credite şi este subordonat direct Ministerului Sănătăţii şi că, la fel ca la alte instituţii publice, alocarea bugetară se face, de regulă, în proporţie de 60-70 la sută din suma de execuţie bugetară a anului precedent.

“Nici o instituţie, nici un ordonator de credite nu primeşte în luna ianuarie tot bugetul până în decembrie”, a spus Adomnicăi.

Prefectul de Suceava a subliniat că se aşteaptă rectificarea bugetară, ce ar urma să fie în cursul lunii septembrie şi care, potrivit declaraţiilor premierului Mihai Tudose, va fi una pozitivă, iar în acest caz problemele de ordin financiar ale SAJ Suceava vor fi soluţionate.

Ea a arătat că în privinţa achiziţiei de ambulanţă procedura este deja începută, iar repartizarea efectivă a noilor ambulanţe către judeţul Suceava ar urma să aibă loc la începutul primăverii anului viitor.

Adomnicăi a precizat că o nouă întâlnire cu reprezentanţii SAJ Suceava ar urma să aibă loc tot în cursul lunii septembrie, când va fi analizată şi situaţia sediului Punctului de lucru Vatra Dornei al SAJ Suceava.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de