Societatea Ornitologică Română va elabora un plan de management pentru aria naturală protejată Lacurile Fălticeni


Intră acum și în grupul de

Societatea Ornitologică Română (SOR) a demarat un proiect complex prin care va elabora planuri de management pentru şase arii naturale protejate din cinci  judeţe, între care se află și Suceava, cu aria naturală protejată Lacurile Fălticeni.

La sediul Direcției Silvice Suceava a avut loc miercuri, 20 septembrie a.c., o conferința de presă de deschidere a proiectului prin care se va elabora planul de management ce vizează Lacurile Fălticeni.

Potrivit reprezentanților Societății Ornitologice Române, proiectul „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate Lacurile Fălticeni, Sărăturile de la Gura Ialomiței — Mihai Bravu, Iezerul Călărași, Lacul Techirghiol, Stepa Saraiu Horea, Berteștii de Sus — Gura Ialomiței” are o durată de 36 de luni și o valoare de 15.363.463,6 lei.

Astfel, proiectul acoperă șase arii naturale protejate din cinci județe diferite, toate siturile fiind custodie a Societății Ornitologice Române.

Biologul Emanuel Baltag a explicat că planul de management al unei arii naturale protejate reprezintă  documentul care descrie şi evaluează situaţia prezentă a ariei naturale protejate, defineşte obiectivele, precizează acţiunile de conservare necesare şi reglementează activităţile care se pot desfăşura pe teritoriul ariilor, în conformitate cu obiectivele de management.

Baltag a menționat că în cadrul acestui proiect vor fi elaborate studiile necesare fundamentării planurilor de management şi măsurilor de conservare, vor fi inventariate, monitorizate și evaluate stările de conservare a speciilor şi habitatelor, vor fi stabilite necesitățile de hrană şi habitat ale speciilor de interes comunitar.

De asemenea, va fi evaluat impactul managementului piscicol asupra biocenozelor acvatice şi va fi elaborarat un set de măsuri privind corelarea activităților piscicole cu ciclul biologic anual al biocenozelor din interiorul siturilor.

Totodată, vor fi evaluate activitățile cu potențial impact antropic ce afectează speciile şi habitatele de importanţă comunitară și vor fi realizate hărți GIS.

„Vom ieși în teren să vedem ce specii sunt acolo, ce activități economice s-ar putea desfășura, ce restricții sau reguli ar trebui luate. Acest studiu va fi dezbătut cu factorii locali astfel că se va ajunge la un plan de management care va ține cont de activitățile care se desfășoară acolo”, a spus Emanuel Baltag.

El a mai arătat că Situl de Importanță Comunitară Lacurile Fălticeni (876.70 ha) a fost desemnat prin Ordinul de Ministru nr. 2387/2011 pentru modificarea O.M. 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România.

„Situl de importanță comunitară Lacurile Fălticeni se suprapune peste Aria Specială de Protecție Faunistică și se învecinează cu alte situri de importanță comunitară: Râul Moldova între Păltinoasa și Ruși, Slatina, Fânețele seculare Ponoare, Cumpărătura, Fânețele seculare Frumoasa și Râul Suceava la Liteni”, a menționat biologul.

Totodată, biologul Emanuel Baltag a precizat că Situl de Importanță Comunitară Lacurile Fălticeni este important pentru patru specii de amfibieni, trei specii de mamifere și o specie de reptile.

„Nu sunt așa de multe specii ca la Aria Specială de Protecție Faunistică, însă aceste specii sunt periclitate la nivelul Uniunii Europene și din acest motiv trebuie să asigurăm rezerve, acolo unde pot fi protejate și pot avea o stare de conservare pe termen lung”, a subliniat Baltag.

El a mai arătat că deplasările pe teren vor începe la data de 1 octombrie, fiind implicate peste o sută de persoane la nivel național, iar la Suceava echipa este formată din 7 persoane.

„Vrem să avem un plan de management care să țină cont de absolut toate activitățile care vor fi derulate în sit sau care ar putea fi derulate. Planul de management este făcut pentru cinci ani, iar noi trebuie să ne gândim ce se poate dezvolta în sit”, a subliniat biologul Emanuel Baltag.(Mihaela Tcaciuc)

 


Intră acum și în grupul de