Resurse extinse de minereuri de cupru, zinc, plumb, aur și argint găsite la Cârlibaba de britanicii de la Vast Resources care anunță deschiderea unei noi cariere și crearea de noi locuri de muncă


Intră acum și în grupul de

Compania britanică Vast Resources a anunțat, joi, că a încheiat cu succes prima etapă a procesului de forare de la Cârlibaba.

Potrivit companiei, primii 1.000 de metri din totalul de 2.200 de metri ai programului de foraj implementat de compania britanică în Cârlibaba au confirmat potențialul de dezvoltare a unei noi cariere în apropierea minei din Mănăila.

Programul de foraj început în vara acestui an a confirmat zonele mineralizate și structurile geologice indicate în studiile realizate anterior, susține compania într-un comunicat de presă.

 Astfel, compania poate dezvolta o nouă carieră polimetalică la Cârlibaba, ceea ce presupune construirea unei instalații de procesare metalurgice, care va reduce costurile operaționale ale minei cu până la 25%.

Vast Resources continuă să facă pași importanți în implementarea planului companiei de a construi un complex metalurgic extins în zona Mănăila. Activitățile de forare a primilor 1.000 m de la Cârlibaba confirmă prezența unor resurse extinse de minereu polimetalic (cupru, zinc, plumb, aur și argint), ceea ce poate prelungi durata de viață a minei din Mănăila cu până la 10 ani, precizează sursa citată.

„Suntem bucuroși că această etapă a forării confirmă potențialul pe care compania noastră l-a identificat la Cârlibaba. Suntem optimiști că, odată cu încheierea celei de a doua etape de forare vom putea începe pregătirile pentru construcția celei de a doua cariere în județul Suceava și astfel să extindem portofoliul companiei cu încă o mină în România. Bineînțeles, un astfel de proiect presupune investiții substanțiale dar și crearea de noi locuri de muncă la nivel local”, a declarat Andrew Prelea, Președinte și Director Executiv al Vast Resources România.

Vast Resources este aproape de finalizarea celei de a doua etape de forare care presupune realizarea a nouă găuri de suprafață, iar compania se așteaptă ca această etapă să fie încheiată până la finalul lunii octombrie.

 „Din punct de vedere operațional, deschiderea acestei extensii miniere la Cârlibaba va prelungi semnificativ perioda de activitate a companiei în județul Suceava”, a adăugat Andrew Prelea.

Cârlibaba se află în proximitatea minei din Mănăila. Tocmai de aceea compania plănuiește să construiască o nouă platformă de prelucrare în această zonă, care să o înlocuiască pe cea actuală de la Iacobeni și să scadă, astfel, costurile operaționale.

 

Compania Vast Resources a fost fondată la sfârșitul anului 2005, având ca obiect de activitate explorarea zăcămintelor minerale din Zimbabwe și Africa de Sud. În completarea activității din Africa, în mai 2013, Vast Resources și-a îndreptat atenția către România, în vederea dezvoltării strategiei de business.

Compania utilizează cea mai nouă tehnologie de explorare, cum ar fi software-ul de gestionare a datelor spațiale, vizualizare 3D, noile tehnici de modelare geofizice, geochimie și elemente de managementul riscului, care au scopul de a susține proiectele în procesul de dezvoltare pe termen lung. Astfel, Vast Resources a făcut cu ușurință tranziția de la o simplă companie de explorare la o companie minieră, cu un portofoliu de active de înaltă calitate.


Intră acum și în grupul de