Acasă Social Peste 1800 de cazuri de viroze respiratorii şi aproape 500 de cazuri...

Peste 1800 de cazuri de viroze respiratorii şi aproape 500 de cazuri de pneumonii acute înregistrate în prima săptămână de supraveghere epidemiologică a afecţiunilor respiratorii


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, vineri, că supravegherea epidemiologică a infecţiilor respiratorii a început, iar prima raportare se referă la numărul cazurilor de îmbolnăviri din săptămâna 2-8 octombrie 2017, potrivit datelor furnizate de medicii de familie şi de spitale.

Zorescu a spus că în cursul săptămânii trecute s-au înregistrat 1823 de cazuri de viroze respiratorii cu 25 de internări, cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, 620, fiind raportate la grupa de vârstă 5-14 ani şi la grupa 2-4 ani, unde s-au raportat 459 de cazuri.

Ea a precizat că în intervalul menţionat s-au înregistrat 483 de cazuri de pneumonii acute cu 75 de internări, cea mai afectată fiind grupa de vârstă 5-14 ani, unde s-au raportat 116 cazuri.

Medicul epidemiolog sucevean a subliniat că numărul cazurilor de viroze respiratorii şi pneumonii înregistrate în judeţ se încadrează în limitele aşteptate pentru această perioadă, dar este uşor mai crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când s-au raportat 1634 de cazuri de viroze respiratorii şi 394 de cazuri de pneumonie, acest lucru fiind explicabil şi printr-o îmbunătăţire a raportărilor din partea furnizorilor de servicii medicale.



Directorul executiv al DSP Suceava a menţionat că instituţia a solicitat Ministerului Sănătăţii 55 500 de doze de vaccin antigripal, dar că deocamdată nu sunt informaţii cu privire la momentul în care se va începe repartiţia vaccinului.

Ea a arătat că vaccinul antigripal, care corespunde recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru emisfera nordică şi deciziei Uniunii Europene pentru sezonul 2017-2017, conţine două tulpini de virus gripal tip A, respectiv H1N1 şi H3N2, precum şi o tulpină de virus gripal tip B.

Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan a declarat, vineri, pentru NewsBucovina că pacienţii au început deja să întrebe când vor ajunge vaccinurile antigripale.

“Adresabilitatea populaţiei în ceea ce priveşte acest vaccin este mare, dar le-am explicat că vaccinul antigripal ar trebui făcut până pe 1 noiembrie, iar în condiţiile în care momentan dozele de vaccin nu au fost încă repartizate judeţului Suceava, unii s-au arătat dispuşi să îl cumpere din farmacii, însă nu toată lumea îşi permite să-l achiziţioneze”, a spus medicul Irina Badrajan adăugând că speră ca vaccinul antigripal să ajungă în timp util.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version