Ion Lungu: Licitația pentru salubritatea menajeră a fost programată pentru 1 noiembrie. E un punct de cotitură în gestionarea deșeurilor


Intră acum și în grupul de

Licitația pentru salubritatea menajeră a fost programată pentru data de 1 noiembrie, a anunțat primarul Ion Lungu.

„Așa cum anticipam va fi destul de solicitată această licitație”, a spus Lungu.

El a arătat că încă nu a avut loc licitația și sunt deja foarte multe clarificări cerute la care au fost transmise răspunsuri, dar a fost înregistrată și o notificare prealabilă făcută de RER Ecologic Buzău în care se propun schimbări în caietul de sarcini care este aprobat și avizat de ANRMAP.

Lungu a precizat că Primăria a respins această notificare ca tardivă, nefiind depusă în termen.

„Sunt șanse reale ca această licitație importantă să aibă loc la 1 noiembrie”, a spus Lungu.

El consideră că prin noua abordare a problematicii deșeurilor menajere se poate vorbi de un punct de cotitură în domeniu.

„E un punct de cotitură în ceea ce privește modalitatea de gestionare a deșeurilor cu platforme îngropate sau semiîngropate și puncte de colectare de deșeuri reciclabile”, a spus primarul.

El consideră că va fi o bătălie destul de mare, dar speră să se ajungă de această dată la capăt și municipiul Suceava să aibă un operator titular pentru salubritatea menajeră.

Consiliul Local Suceava a aprobat, în septembrie, reluarea licitației pentru desemnarea operatorului de salubrizare menajeră pentru următorii 12 ani, valoarea contractului fiind de 83,829 de milioane de lei.

Potrivit proiectului, între investițiile pe care trebuie să le facă operatorul sunt realizarea a minim 30 de puncte de colectare supraterană selectivă cu patru containere pentru hârtie, sticlă, metale și plastic, dar și realizarea unui număr de câte o sută de platforme subterane și semi îngropate.

Din cele 100 de platforme îngropate, 15 vor fi amplasate în cartierul Obcine, 23 în cartierul George Enescu, 9 în cartierul Zamca, 26 în Centru, 24 în Burdujeni și 3 în Ițcani, a spus Lungu care a menționat că acestea au un sistem hidraulic de ridicare și înlocuire.

 

Platformele semi-îngropate vor fi amplasate 14 în cartierul Obcine, 24 în cartierul George Enescu, 7 în Zamca, 28 în Centru, 25  în Burdujeni și 3 în Ițcani.

Firma câștigătoare a licitației se va ocupa de întreținerea și igienizarea acestor platforme de colectare, va achiziționa autospeciale, europubele și eurocontainere și va înființa punctul de sortare, dar va asigura și un dispecerat unde sucevenii pot apela.

 

Între obligațiile firmei se numără și achiziționarea și montarea, anual, a minim o mie de coșuri de gunoi stradale, dar și amenajarea a două locuri de joacă pentru copii în fiecare an, cu o suprafață de 500 de mp.


Intră acum și în grupul de