Noi reguli pentru buna convieţuire în municipiul Suceava. Abandonarea animalelor, mirosurile pestilenţiale, crearea de disconfort fonic, aruncarea de reziduuri animaliere sau vegetale vor fi amendate drastic


Intră acum și în grupul de

Sucevenii care nu respectă regulile de convieţuire socială se pot alege cu amenzi drastice. Consiliul Local Suceava urmează să dezbată în ședința de miercuri, 25 octombrie, un proiect de modificare a Regulamentului privind buna convieţuire, ordinea şi liniştea publică, transportul public de călători, gospodărirea oraşului, protecţia mediului, comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă.

Potrivit proiectului de hotărâre, asigurarea unui mediu natural curat și manifestarea spiritului de bun gospodar prin utilizarea rațională și conformă cu destinația lor, a bunurilor și amenajărilor de orice fel de pe domeniul public și privat al municipiului, precum și respectarea normelor igienico-sanitare, constituie obligații fundamentale atât pentru autoritatea administrației publice locale, cât și pentru persoanele juridice și cetățenii rezidenți ori aflați în tranzit prin municipiul Suceava.

„Pentru menținerea unui climat normal de siguranță și liniște publică pe raza municipiului Suceava și promovarea unor relații civilizate în viața cotidiană, cetățenii au obligația de a manifesta un comportament civic și moral în familie și societate, pe stradă, în locurile și localurile publice și în mijloacele de transport în comun, în spiritul normelor de bună conviețuire socială și a reglementărilor în vigoare, dând dovadă de bună credință în exercitarea drepturilor și libertăților cetățenești”, se arată în expunerea de motive a primarului Sucevei, Ion Lungu.

Astfel, pentru crearea pentru deţinătorii proprietăţilor limitrofe ori pentru colocatarii sau coproprietarii unui condominiu de disconfort fonic sau prin mirosuri pestilenţiale, ori prin urme biologice provocate de deţinerea în curte sau în locuinţă a unor animale sau păsări, persoanele fizice vor putea fi amendate cu sume cuprinse între 250 și 1.000 de lei, în timp ce persoanele juridice vor putea primi amenzi de la 500 la 2.000 de lei.

Practicarea jocurilor, întrecerilor sportive, precum și a acrobațiilor prin folosirea bicicletelor, trotinetelor, skateborduri-lor și rolelor, pe domeniul public sau privat al municipiului, în afara locurilor destinate acestui scop sau a unui cadru organizat, fără aprobarea autorității administrației publice locale prevede amenzi între 50 și 1.000 de lei.

 

 

De asemenea, persoanele fizice se pot alege cu amenzi între 50 și 500 de lei, iar persoanele juridice cu amenzi între 150 și 1.500 de lei dacă amplasează sau aplică, fără autorizație, anunțuri, afișe, bannere, panouri publicitare pe clădiri, împrejmuiri, stâlpi, arbori, mobilier sau indicatoare stradale.

Executarea de lucrări neautorizate se amendează cu sume cuprinse între 100 și 1.000 de lei, aruncarea în fântânile arteziene cu substanțe sau detergenți între 200 și 1.000 de lei, iar abandonarea animalelor cu sume cuprinse între 200 și 2.000 de lei.

Sucevenii care expun pentru reclamă, publicitate sau vânzare autovehicule, utilaje sau aparate, fără acordul administraţiei locale, riscă amenzi de la 250 la 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, sau de la 600 la 1.000 de lei în cazul societăților.

Mai mult, circulaţia autovehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone pe străzile cu regim de restricţie, se va face în baza autorizaţiei speciale de transport eliberată de Primăria Suceava.

De asemenea, noile modificări prevăd și interzicerea parcării autovehiculelor ce aparțin societăților comerciale pe spațiile de orice fel dintre blocuri, iar activitatea de aprovizionare a piețelor sau a magazinelor se va face oprind, staționând sau parcând autovehiculul numai în parcări sau locuri special amenajate în acest sens, fără stânjenirea traficului.

Refuzul de a îndepărta de îndată vehiculul sau bunurile ce constituie obstacol în calea organizării unor manifestări de către autoritățile locale sau județene pe raza municipiului Suceava, la solicitarea reprezentanților administrației publice locale se sancționează cu amenzi între 200 și 2.500 de lei, iar refuzul de a plăti suprataxa de călătorie pe mijloacele de transport în comun, la solicitarea personalului cu atribuţii de taxare şi control, identificat prin ecuson sau legitimaţie de serviciu, este sancţionat cu 100 de lei până la 500 de lei.

O altă modificare a Regulamentului privind buna convieţuire prevede aplicarea de amenzi de la 500 la 2.500 de lei pentru păşunatul animalelor pe zonele verzi, în parcuri, plantaţii, pe malul râurilor sau în alte locuri publice, lăsarea liberă a animalelor şi păsărilor, precum şi aruncarea de reziduuri animaliere sau vegetale în aceste locuri.

Persoanele fizice care murdăresc străzile și trotuarele cu noroi, balast, pietriş, rumeguş sau spală mașini, ambalaje sau alte bunuri pot primi amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei, iar societățile pot fi amendate chiar și cu 5.000 de lei.

Sancțiuni mari pot primi și cei care nu dețin o instalație de epurare sau o fosă septică (etanșă, vidanjabilă, care sa nu permită deversarea apelor uzate pe sol sau subsol), în imobilele și gospodăriile situate pe străzile care nu au rețea de canalizare stradală. În acest caz, persoanele fizice se pot alege cu o amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei, iar persoanele juridice cu o amendă cuprinsă între 1.500 și 5.000 de lei.

Dacă vor fi aprobate aceste prevederi în ședința de miercuri a Consiliului Local, ele vor intra în vigoare de la sfârșitul lunii noiembrie a acestui an.

(Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de