DSP Suceava: Peste 370 de gravide aflate în lunile de sarcină VI-IX, precum şi 413 persoane ce necesită dializă vor fi supravegheate în sezonul rece, pentru a fi transportate din timp spre unităţile sanitare pentru îngrijiri medicale de specialitate


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al DSP Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a fost actualizată lista cu persoane vulnerabile ce necesită o supraveghere mai atentă în timpul sezonului rece, actualizarea realizându-se cu ajutorul medicilor de familie şi cu sprijinul autorităţilor locale.

Zorescu a spus că măsura face parte dintr-un plan mai amplu care a fost prezentat la sfârşitul lunii septembrie, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, iar îndeplinirea acestei măsuri revenea în sarcina DSP Suceava.

Ea a precizat că sub coordonarea DSP Suceava şi împreună cu alţi factori de răspundere vor fi monitorizate nominal gravidele aflate în lunile de sarcină VI-IX, astfel încât în cazul apariţiei unor blocaje pe căile de comunicaţie acestea acestea să poată fi transportate din timp spre unităţile sanitare pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Zorescu a spus că în evidenţele medicilor de familie din judeţ sunt 377 de gravide aflate în lunile de sarcină VI-IX, iar alte 413 persoane necesită dializă, dintre care 4 sunt copii.

Ea a precizat că în judeţul Suceava funcţionează trei centre de dializă, două la Suceava şi unul la Rădăuţi, iar cei patru copii sunt transportaţi la Iaşi pentru a efectua dializa.

Directorul executiv al DSP Suceava a menţionat că în judeţul Suceava sunt două firme care asigură transportul pacienţilor dializaţi, una dintre acestea având 8 mijloace de transport pacienţi, iar cealaltă 12 maşini.

Zorescu a spus că cele două firme au fost verificate pentru a se vedea dacă autospecialele de transport pacienţi din dotare dispun, în prezent, de cauciucuri de iarnă.

Medicul sucevean a mai spus că în atenţia autorităţilor sanitare şi a celor publice locale se vor afla şi persoanele cu o situaţie economică precară.

Directorul executiv al DSP Suceava a precizat că asistenţii comunitari şi mediatorii sanitare din judeţ au fost instruiţi în cadrul şedinţei lunare din luna octombrie cu privire la aspectele care ţin de prevenirea populaţiei în legătură cu măsurile profilactice pe care trebuie să le adopte în timpul sezonului rece pentru a-şi proteja sănătatea, dar şi cele privind limitarea efectelor determinate de fenomenele negative specifice sezonului rece.

Potrivit statisticii DSP Suceava,  în judeţ s-au înregistrat 13 decese din cauza hipotermiei în perioada rece a începutului de an 2017.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de