Procedeu în premieră utilizat la operarea herniei inghinale la Spitalul Județean Suceava, prezentat în cadrul unui workshop la care participă medici chirurgi din judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ


Intră acum și în grupul de

Două cazuri de hernie inghinală vor fi operate vineri, printr-un procedeu care va fi utilizat în premieră la SJU Suceava, iar intervenţiile chirurgicale urmează să fie transmise în direct în sala în care se desfăşoară lucrările workshop-ului “Abordul laparoscopic al herniilor inghinale. Procedeul TAPP(Trans abdominal preperitonial procedure). Tehnici, difficultăţi şi avantaje”, la care participă chirurgi din judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ.

Medicul şef al Secţiei de Chirurgie Generală din cadrul SJU Suceava, Valeriu Gavrilovici, a declarat, miercuri, că medicul chirurg Radu Moldovanu, care profesează în oraşul francez Cambrai, va efectua vineri, împreună cu echipa suceveană, două intervenţii chirurgicale printr-un procedeu laparoscopic minim invaziv, care nu s-a mai utilizat la Suceava până acum în cazul herniilor inghinale.

El a spus că cele două intervenţii vor fi transmise în direct în sala în care au loc lucrările workshopului cu tema “Abordul laparoscopic al herniilor inghinale. Procedeul TAPP(Trans Abdominal Preperitonial Procedure). Tehnici, dificultăţi şi avantaje”.

Medicul sucevean a subliniat că aşa cum SJU Suceava şi CJ Suceava au oferit condiţii de muncă deosebite prin investiţiile realizate în modernizare şi dotări şi medicii suceveni doresc să se instruiască permanent pentru a dobândi cât mai multe cunoştinţe în domeniul în care profesează, astfel încât la SJU Suceava să poată fi oferite pacienţilor multiple opţiuni de tratament pentru bolile de care suferă.

“În acest sens, ne-am gândit să acceptăm o provocare a unui coleg şi prieten care este plecat în Franţa şi care s-a oferit să vină şi să opereze împreună cu noi două cazuri de hernie inghinală, printr-un procedeu laparoscopic minim invaziv. Există două procedee, unul deja îl folosim, însă pe celălalt nu l-am folosit până acum”, a spus Gavrilovici.

El a menţionat că workshopul intitulat “Abordul laparoscopic al herniilor inghinale. Procedeul TAPP(Trans abdominal preperitonial procedure). Tehnici, difficultăţi şi avantaje” este organizat vineri, sub egida Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava şi a Forumului de Iniţiative Chirurgicale Sucevene, printre invitaţii evenimentului numărându-se prof.univ.dr. Eugen Târcoveanu din Iaşi şi medicul Radu Moldovanu din Franţa.

El şi-a exprimat speranţa că prin intermediul Forumului de Iniţiative Chirurgicale Sucevene, aflat în curs de organizare, în care au fost cooptaţi toţi medicii şefi ai secţiilor cu profil chirurgical, vor mai fi organizate şi alte evenimente de acest fel.

“Am invitat colegii de la toate spitalele din judeţ şi din judeţele învecinate şi avem confirmarea vor fi prezenţi din aproape toate spitalele din judeţ şi vor fi şi din Botoşani şi Roman”, a precizat Gavrilovici.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de