Inspectorii sanitari suceveni vor verifica panourile publicitare prin care se promovează mesaje anti-vaccinare

Inspectorul şef al Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Suceava, medicul epidemiolog Dinu Florin Sădeanu, a declarat, joi, că inspectorii sanitari vor verifica panourile publicitare din judeţul Suceava care promovează campaniile de informare pe teme de sănătate publică, acţiunea urmând să se desfăşoare la solicitarea ministrului Sănătăţii, Florian Bodog.

Sursa foto Transilvania Reporter

Sădeanu a precizat pentru NewsBucovina că echipele de inspectori sanitari suceveni vor verifica în timpul controalelor curente şi panourile publicitare din judeţ, însă, întrucât numărul inspectorilor sanitari suceveni este relativ mic, DSP Suceava va solicita atât primăriilor, cele care eliberează autorizaţii privind amplasarea panourilor publicitare, cât şi medicilor de familie să anunţe instituţia în cazul în care pe raza unităţilor administrativ teritoriale se află panouri publicitare prin care se promovează mesaje anti-vaccinare.

El a mai spus că aceste adrese vor fi înaintate de DSP Suceava, în cursul dimineţii de vineri, primăriilor şi cabinetelor medicilor de familie.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii se precizează că la solicitarea ministrului Sănătăţii, prof.univ.dr. Florian Bodog, direcţiile de sănătate publică vor controla, începând de joi, toate panourile publicitare care promovează campanii de informare pe teme de sănătate publică.

“În unele localități au fost postate, la sfârșitul anului trecut, panouri publicitare împotriva vaccinării. Am solicitat inspectorilor sanitari să verifice și să sancționeze, în conformitate cu competențele lor promotorii tuturor campaniilor publicitare care vizeză sănătatea publică și care nu au avizul Ministerului Sănătății, așa cum prevede legea. În opinia mea, panourile publicitare anti-vaccinare reprezintă un atentat la sănătatea copiilor noștri.  Epidemia de rujeolă trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea: medici, autorităţi şi părinţi. Încă o dată fac un apel la rațiune și responsabilitate. Lipsa vaccinării duce la forme grave ale bolii și chiar la decesul copiilor. Dacă nu facem ceva să creștem acoperirea vaccinală vom avea mult de suferit. Și rujeola e cea mai blândă dintre bolile care pot afecta sănătatea copiilor nevaccinați”, a declarat ministrul Sănătății, prof.univ. dr.Florian Bodog.

În comunicatul de presă se menţionează că potrivit art. 44 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii: „campaniile de informare, educare şi comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică trebuie să fie avizate de Ministerul Sănătăţii”.

 

“Nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind avizarea publicităţii produselor, precum şi a campaniilor de informare, educare şi comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei, conform  HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice”, se mai arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.

(Liliana Bujdei)

loading...