Flutur a cerut miniștrilor români și ucraineni de Externe și Educație să acționeze pentru realizarea unei legături rutiere rapide Cernăuți-Suceava-București


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a cerut, joi, 11 ianuarie, reprezentanților guvernamentali români și ucraineni prezenți la inaugurarea unei școli din localitatea Iordănești, din regiunea Cernăuți, să acționeze pentru realizarea unei legături rutiere rapide Cernăuți-Suceava-București.

Foto: bucpress.eu

Flutur a participat, joi, la inaugurarea unei școli în localitatea Iordănești, localitate în care peste 90 la sută sunt români, la manifestări participând miniștrii români de Externe și Educație, Teodor Meleşcanu și Liviu Pop, și omologii lor din Ucraina.

În cadrul manifestării, președintele Consiliului Județean Suceava a luat cuvântul și a solicitat, între altele, reprezentanților guvernamentali români să facă tot posibilul pentru realizarea unui drum expres sau a unei autostrăzi Cernăuți-Suceava-București, iar autorităților ucrainene să sprijine acest proiect care să continue de la Cernăuți la Lvov, până la Marea Baltică.

Ulterior, în cadrul unei întâlniri care s-a desfășurat la Consulatul Român din Cernăuți, Gheorghe Flutur a solicitat ministrului de Externe să asigure prin Ministerul Românilor de Pretutindeni finanțare pentru refacerea unor morminte din cimitirul din Cernăuți.

Reamintim că președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, într-o conferință de presă, că un proiect în care să fie implicată și comunitatea românească din regiunea Cernăuți cu ocazia Anului Centenar este cel de refacere și reconstrucție a unor morminte din cimitirul vechi din Cernăuți.

El consideră că este o datorie să ne aducem aminte de personalitățile înmormântate în Cernăuți.

„Unele dintre aceste morminte nu arată deloc bine și avem obligația morală, inclusiv cu Ministerul Românilor de Pretutindeni, dar și noi și minoritatea românească de la Cernăuți să ne implicăm în rezolvarea acestei probleme”, a spus Flutur.

El a menționat că în cimitirul din Cernăuți sunt înmormântați academicieni, mitropoliți, scriitori, personalități de excepție.

„Trebuie să facem o acțiune în perioada următoare pentru reconstrucția, repararea mormintelor și a zonei în care sunt înmormântați acești iluștri înaintași care au făcut cinste Bucovinei”, a spus Flutur.

Reamintim că Premierul României, Mihai Tudose, a declarat, miercuri seara, la Antena 3, că creșterea economică a țării va fi în 2018 de peste 4 la sută și că își propune ca această creștere să fie folosită pentru investiții.

El a spus că una din investițiile vizate este autostrada Ungheni-Iași spre Brașov prin Pasul Oituz și care să se lege cu autostrada Transilvania, iar un al proiect este drumul expres dinspre Suceava spre sudul țării.

„Ne propunem să construim un drum expres, sau autostradă, în funcție de negocieri, din nordul țării, de la Suceava, la Focșani și de acolo să ajungă spre Buzău și București.”, a spus Mihai Tudose.


Intră acum și în grupul de