Echipe Salvamont din șase județe reiau căutarea alpinistului Sorin Pandelea , disparut în avalanșa din 1 decembrie din masivul Călimani

Echipe Salvamont din Vatra Dornei, Suceava, Mureș, Neamț, Sibiu, Maramureș și Bistrița Năsăud  vor relua, luni, căutarea alpinistului Sorin Pandelea , disparut în avalanșa din 1 decembrie din masivul Călimani.

Potrivit unui comunicat al Salvamont Vatra Dornei, luni se va desfășura acțiunea denumită generic: AVALANȘA DIN CĂLIMANI – SALVAMONT ROMÂNIA la care vor participa echipe salvamont din Vatra Dornei, Suceava, Mureș, Neamț, Sibiu, Maramureș și Bistrița Năsăud.

„Condițiile meteorologice și starea zăpezii sunt favorabile unei acțiuni de căutare. Temperaturile scăzute în intervalul 12 – 15 ianuarie reduc destul de mult riscurile producerii unor noi avalanșe (nivel 2 /3)”, se arată în comunicat.

Organizatorii acțiunii mulțumesc tuturor voluntarilor care și-au exprimat sprijinul și dorința de a ajuta la căutări, dar precizează că zona prezenti încă risc de avalanșă precum și temperaturi  resimțite de -20 / -25 C  care nu permit expunerea la pericole a unor alte persoane.

În ultima perioadă au mai fost organizate acțiuni de căutare, neistituționale, în zona respectivă, fără rezultate, dar a fost restrânsă aria de căutare.

 Doi bărbaţi şi o femeie, au fost surprinşi de 1 Decembrie de o avalanşă în zona Călimani-Valea Haitii, spre Vârful Pietrosu.

Potrivit ISU Suceava, cei doi barbaţi,pompieri militari în cadrul Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei,  se aflau în timpul liber, iar toți trei erau voluntari ai formaţiunii Salvamont Vatra Dornei şi mergeau să arboreze drapelul românesc pe munte, într-o misiune umanitară.

Pentru căutarea lor au fost constituite mai multe echipe de căutare, formate din salvamontişti, pompieri militari, jandarmi montani, lucrători ai Ocolului Silvic Vatra Dornei şi ai Rezervaţiei Călimani, precum şi militari de UM Roşu.

În jurul orei 19:30 a fost găsit unul dintre bărbaţi, în vârstă de 36 de ani. Acesta era conştient şi cooperant, dar cu leziuni. După ce a fost transportat la ambulanţa SMURD, unde a fost stabilizat, ulterior a fost preluat de către un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, cu medic, şi transportat la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgență Suceava.

În jurul orei 20:30 a fost găsită femeia, în vârstă de 30 de ani, fără funcţii vitale. În ciuda eforturilor depuse de paramedici, aceasta nu a mai putut fi adusă la viaţă.

Salvatorii au continuat căutările pentru celălalt bărbat, în vârstă de 40 de ani, până sâmbătă în jurul orei 1:00, când misiunea de căutare a fost oprită, din cauza condiţiilor meteo vitrege.