Flutur: În Anul Centenar ne propunem să dăm în folosință diverse obiective și să promovăm Bucovina. În iunie, la Viena, va fi organizată Ziua Bucovinei, iar în octombrie la Gura Humorului va fi Oktoberfest în Est


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, vineri, că în 2018, fiind Anul Centenar al Marii Uniri, conducerea administrației județene își propune ca în fiecare lună să fie inaugurat un obiectiv.

„Ca să sărbătorești trebuie să ai motive, iar motivele sunt obiective făcute”, a spus Flutur.

El a spus că dacă în luna ianuarie au fost organizate acțiuni începând cu 10 ianuarie, la Podul Înalt, continuate cu 15 ianuarie de marcare a zilei lui Mihai Eminescu la Suceava, Viena și Cernăuți, iar în 24 ianuarie vor fi organizate manifestări la Suceava, în luna februarie se va marca cu punerea în funcțiune a unor obiective la Spitalul Județean Suceava.

Astfel, va fi inaugurată Secția de îngrijiri paleative, dar și stația centrală de sterilizare precum și zona dotată cu aparatul de neuronavigație pentru intervenții pe creier și coloană.

În luna martie CJ Suceava are în vedere lansarea expoziției Centenarul Unirii Mari la Muzeul de Istorie unde fiecare dintre provinciile care s-au unit vor avea piese expuse, iar expoziția va fi itinerantă urmând ca de la Suceava să fie prezentată la Chișinău și apoi la Alba Iulia.

În luna aprilie va fi pus în funcțiune Laboratorul de Restaurare Regional din Suceava, un laborator foarte modern, unic în țară pentru recondiționare textile arheologice și lemn arheologic.

Potrivit lui Gheorghe Flutur, în luna mai, se va finaliza la Muzeul Satului montarea Școlii de la Securiceni, o școală cu sală de clasă, cu bănci foarte vechi, cu casa învățătorului, piesă care completează Muzeul Satului Bucovinean.

Tot în luna mai se va sărbători, la Rădăuți și Suceava, Ziua culturii idiș.

„Vor fi sub egida Centenarului. Și minoritatea evreiască a avut un rol extrem de important și Bucovina vrea să omagieze cultura idiș”, a spus președintele CJ Suceava.

Autoritățile județene sucevene doresc ca în luna iunie să organizeze, la Viena, Ziua Bucovinei, unde să fie promovată Bucovina.

„Avem o istorie de 143 de ani ca ducat și relații speciale cu Viena. Ne gândim la acțiuni. Am avut câteva discuții cu reprezentanți de acolo pentru a face demersuri să vedem care va fi forma. Suntem în discuții pe partea prezenței Bucovinei la Viena în luna iunie, inclusiv întâlniri cu parlamentari de la Viena”, a spus Flutur.

El a mai declarat că în luna iulie, Festivalul Internațional „Întâlniri Bucovinene” va avea acțiuni la Câmpulung Moldovenesc, dar și la Suceava, unde va fi organizată o zi cu poveștile de succes ale sucevenilor plecați în străinătate.

Flutur a mai spus că se va organiza un eveniment special cu acordarea de distincții pentru oameni din întreaga lume care au performat și sunt din județul Suceava.

În luna august, Luna Diasporei va avea foarte multe programe care se vor desfășura sub egida Centenarului.

În luna septembrie, Târgul de Toamnă „Gustă din Bucovina” va fi organizat în mai multe zone din țară pentru promovarea Bucovinei.

În luna octombrie, la început, sau la sfârșitul lunii septembrie, se dorește ca județul Suceava și Bucovina să devină o destinație turistică cu o acțiune nouă „Oktoberfest în Est”.

„Dorim să organizăm o săptămână, la Gura Humorului, în Parcul Ariniș, Oktoberfest în Est”, a spus Flutur.

El a adăugat că la această acțiune au fost invitați partenerii din regiunea germană Schwaben, parlamentari austrieci și membri ai corpului diplomatic de la București.

„Vom face acțiuni să merite să îți faci concediu în Bucovina”, a menționat președintele CJ Suceava.

În luna noiembrie va fi „Luna Bucovinei” cu toate manifestările legate de împlinirea a 100 de ani de la Unirea cu Țara.

„Vor fi mult mai multe acțiuni. Nu vrem să epatăm. Eu cred că trebuie să fim într-o limită decentă, de bun-simț”, a spus președintele CJ Suceava.

El a subliniat că în Anul Centenar a fost urcat de la 8 la 35 la sută procentul din bugetul județean pentru dezvoltare ceea ce înseamnă că se mai fac investiții în județul Suceava.

 


Intră acum și în grupul de