Consilierii locali din PSD Suceava inițiază proiectul prin care se reintroduce subvenția pentru pensionari la transportul public. Primarul Ion Lungu:E fariseism. După ce în decembrie au votat eliminarea subvenției, acum o vor la loc. Voi fi de acord când cei din PSD vor atrage fonduri de la Guvern pentru municipiu


Intră acum și în grupul de

Grupul consilierilor locali PSD din Consiliul Local Suceava a inițiat un proiect de hotărâre prin care pensionarii să poată beneficia de reducere la transportul public din municipiu și să plătească 33 de lei pentru abonamentul lunar pe toate liniile.

Proiectul inițita de consilerii locali PSD Suceava, consultat de News Bucovina, prevede modificarea H.C.L. nr. 361/18.12.2017 prin care aceste facilități au fost eliminate prin votul consilierilor.

Potrivit expunerii de motive, în urma solicitărilor nenumărate  primite de la pensionari  din  municipiul  Suceava cu venituri mici în ceea ce privește subvențiile pentru acordarea de facilități la transportul public local ca urmare a scăderii puterii de cumpărare după majorarea taxelor locale cu 20 %.

Inițiatorii proiectului vor alocarea sumelor prevăzute în bugetul local al anului 2018 pentru acordarea de subvenții pentru transportul public local pentru această categorie de persoane și se arată că Societatea de Transport Public Local primește astfel un sprijin financiar din aceste subvenții până la accesarea fondurilor de la Uniunea Europeană, disponibile prin Programul Operațional Regional.

Proiectul arată că se aprobă tariful pentru abonamentul social nominal pentru pensionarii cu domiciliul în municipiul Suceava, valabil pentru toate Iiniile deservite de același transportator, la valoarea de 33 lei/lună, care constituie obligație tarifară. Acordarea acestei facilități se realizează în baza cuponului de pensie, pe tot parcursul anului calendaristic, numai dacă persoanele nu se regăsesc în celelalte categorii de persoane beneficiare de facilități pentru transportul public local de persoane.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că inițiativa consilierilor locali PSD este „fariseism”.

El a spus pentru News Bucovina că cei din PSD au votat în ședința din luna decembrie eliminarea subvențiilor pentru abonamentele pensionarilor și că acum vin și propun să fie reintroduse.

„Este fariseism”, a spus primarul.

Ion Lungu a mai spus că acest proiect de hotărâre nu poate fi inclus pe ordinea de zi de joi întrucât este nevoie de consultare de 30 de zile.

El a arătat că în măsura în care cei din PSD vor aduce de la Guvern fonduri pentru municipiul Suceava pentru a se acoperi lipsa celor 7 milioane de euro pe care bugetul local îi pierde prin măsurile luate de Guvernul PSD, atunci este de acord cu subvenționarea abonamentelor.

„Dacă atrag fonduri de la Guvern și nu pierde municipiul bani prin măsurile care deja au fost adoptate, de a doua zi putem da abonamente subvenționate pentru pensionari”, a spus primarul.

Lungu a subliniat că în decursul timpului, pensionarii au beneficiat de subvenții și gratuități pentru transportul public local și că municipalitatea a alocat TPL subvenții, anul trecut, de un milion de euro, iar anul acesta de 1,5 milioane de euro.

El a mai declarat că TPL va fi beneficiarul de fonduri europene prin POR 2014-2020 și că această societate trebuie să arate că se poate descurca fără sprijinul autorității locale.


Intră acum și în grupul de