Ion Lungu: Facem demersuri pentru ca centrala modernă de termoficare să funcționeze și accesăm fonduri guvernamentale pentru continuarea reabilitării rețelei termice
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, miercuri, că situația Bioenergy a fost discutată cu reprezentanții ANRE și se caută soluții în continuare pentru ca centrala modernă care a fost realizată în municipiu să funcționeze în continuare, dar în același timp vor fi accesate fonduri guvernamentale pentru continuarea reabilitării rețelei termice.

Primarul a spus într-o conferință de presă că a participat, marți, la o discuție la ANRE alături de președintele ADREM Invest, Adrian Bodea și directorul Bioenergy, Vasile Ilie, în urma căreia a fost deblocată suma de 4 milioane de lei pe care Bioenergy trebuia să-i primească pe certificate verzi în anul 2016.

„Din păcate, nu mai comentăm aceste legi care nu sunt clare, care se modifică în România, fiind pasați cei de la Bioenergy. Nu sunt avocatul lor, dar ca primar este în responsabilitatea mea să asigurăm căldură și apă caldă în oraș. Am deblocat o tranșă de patru milioane de lei din certificate verzi din care plătim la E.On energie electrică și gaz metan să putem asigura în continuare căldură și apă caldă”, a spus Ion Lungu.

El a mai spus că Primăria Suceava a mai plătit, marți, 500.000 de lei facturi de termoficare ale școlilor, iar joi va avea întâlnire cu reprezentanții E.On pentru a se face o strategie de asigurare a gazului metan și a energiei electrice.

Primarul a menționat că se discută o strategie pe termen scurt pentru depășirea actualului sezon rece și una pe termen mediu de a clarifica situația privind acordarea de certficate verzi care au stat la baza investiției făcute de Adrem Invest în centrala Bionergy la Suceava.

El a arătat că nu numai în domeniul biomasei există o problemă ci și în cazul energiei eoliene sau fotovoltaice.

„Guverne și-au schimbat strategia. În perioada prim ministrului Cioloș s-a modificat acel ordin prin care lemnul de foc nu mai este considerat biomasă și suntem într-o situație foarte delicată la Bioenergy”, a explicat Ion Lungu.

El a arătat că această investiție de ultimă generație, iar lucrurile nu merg cum ar trebui, dar speră că situația se va reglementa.

Primarul Ion Lungu a mai spus că el crede în sistemul centralizat de termoficare ce este singura soluție civilizată de încălzire într-un oraș european motiv pentru care a discutat cu cei care coordonează programul guvernamental Termoficare 2006-2020, iar în acest an sunt incluse în buget 100 de milioane de lei, iar municipalitatea suceveană va depune o solicitare pentru obținerea a circa 7 milioane de lei la care să se adauge contribuția locală de 2,5 milioane de lei.

„Ne propunem să facem investiții de două milioane de euro în acest an. Sunt puncte termice care trebuie modernizate”, a declarat primarul.

El a precizat că se lucrează și la proiectul privind obținerea de finanțare prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) pentru modernizarea și reabilitarea întregului sistem de termoficare.

Producătorul de energie termică din municipiul Suceava a anunțat, vineri, că riscul opririi instalațiilor care livrează apă caldă și căldură pentru toți clienții din rețea devine imiment în condițiile în care firma este într-un blocaj instituțional din cauza întârzierii cu aproape 18 luni a alocării pachetului de certificate verzi alocate centralei din Suceava.

Într-un comunicat de presă, compania Bioenergy Suceava SA arată că este singurul producător de energie termică şi apă caldă care alimentează cu căldură şi apă caldă 60.000 de clienţi din 20.000 de locuinţe plus alte 2.000 de firme și instituții bugetare din municipiul Suceava.

Totodată,  Bioenergy  face apel la toți factorii de decizie din cadrul administrației publice locale și centrale să sprijine demersurile legale declanșate pentru depășirea blocajului care pune în pericol confortul a zeci de mii de suceveni.

„Bionergy SA atrage atenția tuturor factorilor de decizie că în absența identificării unor soluţii urgente pentru deblocarea pachetului de certificate verzi necesare funcționării, riscul opririi instalațiilor care livrează apă caldă și căldură pentru toți clienții din rețea devine iminent”, se arată în comunicat.

 

Totodată se subliniază că potențialul blocaj va fi rezultatul sistării alimentării cu energie electrică și gaze precum și a livrărilor de biomasă făcute de furnizori noștri, ceea ce va pune firma în imposibilitatea de a furniza apă caldă și căldură, până la remediarea situației.

 

Bioenergy menționează că anual consumă circa 150.000 tone de biomasă, a căror valoare de piață depăşeşte 12 milioane de euro, iar investiţia în centrala în cogenerare pe biomasă din Suceava s-a ridicat la aproape 90 milioane de euro, fiind realizată de Bioenergy exclusiv din fonduri private.

Compania produce energia termică şi apă caldă pe care le vinde firmei Thermonet SRL, distribuitor și furnizor de energie termică pentru municipiul Suceava.

În prezent, centrala operată de Bioenergy are o capacitate electrică de 30 MW şi o putere termică instalată de 130,5 MW.

Conform legilor românești care guvernează industria, compania ar trebui să primească certificate verzi pentru energia termică produsă în cogenerare de înaltă eficiență.

 

„Menționăm că prețul energiei termice livrată sucevenilor de Bionenergy este cel mai mic din România -116 lei/Gcal – dar pierderile rezultate în urma utilizării rețelelor publice de termoficare urcă costul acestui serviciu la 240 de lei/Gcal”, se subliniază în finalul comunicatului.

 

loading...