Alte două decese provocate de gripă au fost înregistrate marţi şi miercuri în judeţul Suceava. Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la trei în acest sezon rece.


Intră acum și în grupul de

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat că alte două noi decese provocate de gripă s-au înregistrat marţi şi miercuri, unul la o femeie în vârstă de 78 de ani, ce fusese internată pe 18 februarie în spital, iar altul la o femeie în vârstă de 61 de ani, internată în data de 12 februarie.

Zorescu a spus că analizele de laborator au confirmat prezenţa virusului gripal de tip B în cazul uneia dintre paciente, iar în cazul celeilalte bolnave virusul gripal de tip AH1.

Medicul epidemiolog sucevean a precizat că primul caz de deces cauzat gripă s-a înregistrat vineri la un bărbat în vârstă de 59 de ani, care avea și o afecţiune cardiovasculară preexistentă, ce fusese internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava în data de 16 februarie, în stare foarte gravă, decedând în aceeași zi, în secţia ATI.

”Toți cei trei pacienți erau nevaccinați antigripal și au venit la spital în stare foarte gravă”, a mai spus Zorescu.

Zorescu a arătat că din totalul celor 26 de cazuri suspecte de gripă pentru care s-au efectuat analize de laborator în vederea confirmării sau infirmării prezenţei virusului gripal, în 14 cazuri a fost confirmat diagnosticul de gripă, în șase cazuri cu virus gripal de tip AH1 şi în opt cazuri cu virus gripal de tip B, ultimii doi pacienți diagnosticați fiind un copil de 5 ani și o femeie de 47 de ani.

Potrivit DSP Suceava, în perioada 12-18 februarie 2018, în judeţul Suceava au fost raportate 27 de cazuri de gripă diagnosticate clinic din care 15 în zona Sucevei, 10 în zona Fălticeni şi 2 în zona Rădăuţi, în 17 dintre cazuri pacienţii fiind internaţi în spital.

Cazurile de gripă au fost raportate la grupa de vârstă 2-4 ani unde s-au înregistrat 4 cazuri de îmbolnăvire, la grupele de vârstă 5-14 ani şi 15-49 de ani cu câte şase cazuri, la grupa de vârstă 50-64 de ani cu 7 cazuri şi la grupa de vârstă de peste 65 de ani cu 4 cazuri.

În intervalul menţionat, în judeţ s-au mai raportat 2963 de cazuri de viroză respiratorie, cu 95 de internări, cea mai afectată grupă de vârstă fiind 5-14 ani unde s-au înregistrat 881 de cazuri de îmbolnăvire, iar alte 685 de cazuri au fost raportate la grupa de vârstă 15-49 de ani.

În judeţul Suceava s-au înregistrat în perioada 12-18 februarie 2018 şi 850 de cazuri de pneumopatii acute, cu 111 internări, iar cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, 189, s-au raportat la grupa de vârstă 15-49 de ani.

“Recomandăm, din nou, respectarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor printre care cele mai importante: evitarea contactului apropiat cu persoane care prezintă simptomatologie respiratorie, evitarea locurilor aglomerate, autoizolarea la domiciliu, prezentarea din timp la medicul de familie, respectarea regulilor de igienă (folosirea batistelor de unică folosință, spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun). Vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă măsură de protecție”, precizează autorităţile sanitare sucevene.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de