Peste 50 de persoane au donat sânge în cadrul unei campanii inițiate de grupul „Rădăuțiul civic”


Intră acum și în grupul de

Acțiunea „Hai cu noi să donăm sânge” inițiată de grupul „Rădăuțiul civic” a reunit miercuri, 14 martie a.c., la Spitalul Municipal „Sf. Doctori Cosma și Damian” din Rădăuți, aproximativ 70 de persoane care și-au exprimat dorința de a dona sânge, contribuind astfel la salvarea de vieți.

Potrivit reprezentanților grupului „Rădăuțiul Civic”, intervalul de donare de sânge la Spitalul Municipal Rădăuți este în fiecare miercuri, între orele 10:00 și 12:00, iar pentru donarea de sânge personalul medical se deplasează în fiecare săptămână de la Suceava.

„Conform celor comunicate de personalul de specialitate, într-o zi obișnuită de miercuri sunt aproximativ 10-15 donatori. În urma inițiativei grupului civic, numărul total de persoane prezente miercuri a fost de 68. Dintre acestea, 54 au fost admise pentru a dona sânge, un număr de aproape 5 ori mai mare decât în zilele obișnuite de miercuri”, au precizat, într-un comunicat de presă, reprezentanții grupului „Rădăuțiul Civic”.

Conform sursei citate, campania de donare de sânge a făcut parte din seria de acțiuni inițiate de echipa „Rădăuțiul Civic” ca răspuns la rezultatele sondajului „Tu ce îți dorești pentru Rădăuți în acest an?”, unde peste 300 de rădăuțeni și-au exprimat opiniile cu privire la problemele locale și au venit cu numeroase idei care ar putea crește gradul de implicare a societății civile în comunitate.

„Ne bucurăm că cetățenii au răspuns într-un număr atât de mare. În condițiile în care în România sute de operații sunt amânate din lipsă de sânge în spitale și mai ales în condițiile în care stă în puterea cetățenilor să schimbe această stare de fapt, ne-am dorit să dăm un exemplu și altor cetățeni, încurajându-i să le pese mai mult și să se implice activ în rezolvarea problemelor comunității locale sau chiar naționale”, a declarat Rodica Ciobanu, coordonator al acțiunii de donare de sânge.

Acțiunea a fost coordonată de Rodica Ciobanu, cu sprijinul lui Radu Bouaru (grafică) și Anamaria Boghean (promovare), toți trei membri ai echipei „Rădăuțiul Civic”, având suportul și din partea celorlalți colegi.

 „Echipa Rădăuțiul Civic mulțumește pe această cale tuturor participanților, personalului medical implicat și conducerii Spitalului Municipal Rădăuți pentru deschidere și amabilitate și își exprimă speranța că astfel de acțiuni vor deveni periodice”, se arată în comunicatul transmis.

„Rădăuțiul civic” este un grup de inițiativă independent și non-partizan format în luna iunie 2017, din cetățeni de toate vârstele și de toate profesiile cu misiunea de a dezvolta cetățenia activă pentru binele comunității. Grupul este o platformă de facilitare și promovare a schimbărilor pozitive în Municipiul Rădăuți și nu numai. Până în prezent, grupul civic a implementat deja acțiuni precum: refacerea gratuită a paginii de internet a Primăriei Rădăuți pentru a aduce informația mai aproape de cetățeni, promovarea voluntariatului, ecologizarea albiei râului Sucevița sau  organizarea unei tabere de vară pentru copiii de la casa de tip familial „Universul Copiilor” din Rădăuți. Cel mai recent proiect este aplicația mobilă e-Rădăuți, o premieră pentru modul în care tehnologia este folosită ca punte de legătură între instituții și cetățeni.

(M.T.)

 


Intră acum și în grupul de