Simularea probelor scrise ale Bacalaureatului începe, luni, cu proba la Limba şi literatura română. În judeţul Suceava ar urma să participe la simularea acestor probe aproximativ 12 000 de elevi
Simularea probelor scrise din cadrul Bacalaureatului începe, luni, cu proba la Limba şi literatura română, iar aproximativ 12 000 de elevi din judeţul Suceava sunt aşteptaţi să participe la simularea probelor scrise ale acestui examen naţional.

Simularea probelor scrise din cadrul Examenului naţional de Bacalaureat se desfăşoară în perioada 19-22 martie 2018, iar în cursul zilei de luni este programată proba E)a) la limba şi literatura română.

FOTO: puterea.ro

Conform calendarului, în data de 20 martie se va desfăşura proba E)b) la Limba şi literatura maternă pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a, pe 21 martie este prevăzută proba proba obligatorie a profilului – proba E) c) pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a, iar pe 22 martie are loc proba la alegere a profilului şi specializării – proba E) d) la care vor participa doar elevii claselor a XII-a, în timp ce comunicarea rezultatelor va avea loc în data de 30 martie 2018.

Potrivit MEN, probele încep la ora 09,00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 08,30, iar timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

“Subiectele sunt elaborate de către specialiștii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), în mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro, și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen și parcurse până la această dată”, precizează MEN.

Totodată, sursa citată menţionează că evaluarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin simularea, iar în situația în care nu sunt suficienți profesori de specialitate într-o unitate de învățământ, există și posibilitatea de a solicita sprijin din partea profesorilor din alte școli.

MEN mai precizează că notele obținute nu se contestă și nu se trec în catalog, însă,  în situațiile excepționale în care sunt elevi care doresc consemnarea notelor în catalog, aceștia vor depune o cerere scrisă în acest sens.

“Precizăm că obiectivele simulării sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul ciclului liceal, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare în sesiunea iunie-iulie”, menţionează MEN.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava, profesorul Cezar Anuţei, a declarat vineri, pentru NewsBucovina, că la simularea probelor scrise din cadrul Bacalaureatului sunt aşteptaţi să participe aproximativ 12 000 de elevi suceveni.

Anuţei a spus că la începutul anului şcolar 2017-2018 erau înscrişi 5909 elevi în clasa a XI-a, la cursuri de zi, alţi 223 de elevi în clasa a XII-a, la cursuri serale, 194 de elevi în clasa a XII-a, la cursuri cu frecvenţă redusă, în timp ce în clasa a XII-a, la cursuri de zi, erau înscrişi 5283 de elevi, alţi 135 de elevi în clasa a XIII-a, la seral şi 260 în clasa a XIII-a, la frecvenţă redusă.

Rezultatele obţinute de elevi la simularea probelor scrise din cadrul Examenului Naţional de Bacalaureat vor fi analizate în fiecare unitate de învățământ, atât prin discuții individuale cu elevii, prin dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.

(Liliana Bujdei)

 

loading...