Acasă Social Șeful Serviciului de Pașapoarte Suceava roagă sucevenii care vor să obțină pașapoarte...

Șeful Serviciului de Pașapoarte Suceava roagă sucevenii care vor să obțină pașapoarte să depună actele necesare pentru a se evita aglomerația. Cetățenii din străinătate se pot programa on-line. Pașapoarte cu valabilitate de 10 ani, probabil după 1 iunie


Intră acum și în grupul de

Șeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Suceaava, Angela Irimia, a recomandat, joi, sucevenilor care doresc să obțină pașapoarte să înceapă procedurile din timp pentru a evita aglomerația la sediul serviciului și a menționat că programarea se poate face on-line.

Ea a spus că s-a constatat o creștere substanțială la eliberararea pașapoartelor, în special cele temporare, arătând că anul trecut creșterea activității a fost de circa 30 la sută față de 2016, iar în primele trei luni ale anului 2018 creșterea este de circa 34 la sută, față de 2017.

Irimia a apreciat că această creștere este determinată de faptul că s-au redus taxele, tariful suplimentar fiind eliminat, iar costul unui pașaport temporar este de 96 de lei, dar și de speranța că se va majora termenul de valabilitate la pașaportul electronic.



Ea a menționat că proiectul de lege privind prelungirea valabilității pașapoartelor electronice la 10 ani ar urma să intre în vigoare cel mai devreme în 1 iunie 2018.

„S-a înțeles greșit de populație că, imediat ce doamna premier a anunțat că s-a aprobat în Guvern acel proiect de modificare a legii, trecem la eliberarea pașaportului cu valabilitate de 10 ani”, a spus Irimia care a precizat că de această facilitate vor beneficia doar persoanele cu vârste de peste 25 de ani.

„Populația să ia măsuri din vreme pentru obținerea pașaportului pentru a nu se confrunta cu o aglomerație mai mare în timpul verii”, a spus Irimia.

Tot pentru evitarea aglomerației din sediul acestui serviciu ea a recomandat folosirea alor metode de achitare a taxelor în afară de ghișeul din spațiul serviciului, respectiv prin Trezoreria Suceava din sediul ANAF cât și prin instrumente de plată bancare care însă nu pot fi folosite la eliberarea pașapoartelor temporare.

Irimia a mai declarat că o altă oportunitate pentru pașapoartele temporare pentru minorii de până la 14 ani este că se pot depune cererile cu fotografii ale copiilor, nemaifiind necesară prezența copilului, ci doar a părinților.

Pentru sucevenii aflați în străinătate, ea a recomandat și depunerea cererilor pentru pașapoarte electronice la misiunile diplomatice din străinătate, la ambasadă sau consulate.

Totodată, tot pentru degrevara sediului de aglomerație, ea a recomandat posibilitatea ridicării pașapoartelor electronice prin Poșta Română, acestea urmând să fie livrate la domiciliul solicitantului.

Angela Irimia a mai anunțat că se pot face și programări on-line pe platforma epasapoarte.ro, la sediul serviciului fiind operațional un ghișeu pentru programări on-line, iar restul primesc bonuri de ordine, dar că din vară vor fi funcționale două stații.

Ea a explicat că solicitanții intră pe platformă, selectează județul unde doresc să depună cererea și apoi își rezervă programarea pentru ziua și ora în care vor depune cererea.

„Din vară vor fi operaționale două stații pentru programări on-line astfel încât cât mai mulți cetățeni, care se află și în străinătate, să se programeze din timp și să nu mai vină la sediu pentru a lua bonul de ordine”, a mai spus Irimia. (T.B.)

 

 


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version