Gheorghe Flutur s-a întâlnit, la Bruxelles, cu suceveni, în special din Bosanci, aflați în Belgia cu care a discutat despre introducerea cursei Suceava-Bruxelles și despre noile proiecte ale administrației județene sucevene


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, s-a întâlnit, la sfârșitul acestei săptămâni, la Bruxelles, cu mai mulți suceveni care lucrează în Belgia cu care a discutat despre speranțele acestora privind revenirea în țară, despre introducerea cursei aeriene Suceava-Bruxelles, dar și despre intențiile autorităților județene sucevene de a dezvolta zona și a crea locuri de muncă.

Gheorghe Flutur, într-o comunitate de suceveni în Bruxelles, între care mulți bosânceni – familiile Fodor, Croitor, Blîndu

Flutur a spus că în zona Bruxelles sunt comunități importante de suceveni, foarte mulți plecați din localitățile din jurul Sucevei cum ar fi  Bosanci și Moara, dar și din Liteni sau Salcea.

Gheorghe Flutur le-a vorbit acestora despre proiectele finalizate sau în derulare, despre  investiții și promovarea zonei și a constatat că mare parte dintre ei știu ceea ce se întâmplă acasă.

„Le-am prezentat faptul că, prin compartimentul Serviciul Diasporă înființat în cadrul Consiliului Județean Suceava, ținem legătura cu sucevenii plecați din țară, preluăm sugestiile și problemele semnalate de ei, la care căutăm soluții. O bună parte dintre ei cunosc preocupările administrație județene privind diaspora. S-au arătat foarte interesați de noile proiecte inițiate, cum ar fi parcul industrial”, a spus Flutur.

Președintele CJ Suceava a arătat că, fiind plecați de 15-20 de ani din țară, muncind în construcții sau transporturi, mulți dintre ei sunt cu gândul „la acasă” și ar vrea să se întoarcă în țară.

Gheorghe Flutur, într-o comunitate de suceveni în Bruxelles, între care mulți bosânceni – familiile Fodor, Croitor, Blîndu

Unii au copiii cu ei, iar alții au copiii în țară, dar tot mai mulți spun că, dacă ar avea condiții să facă ceva care să le asigure un trai decent,  să muncească, să investească, ar reveni și mâine în țară.

„Asta trebuie făcut pentru a se întoarce acasă forța de muncă – una calificată, care să și investească aici pentru a pune umărul la dezvoltarea comunităților locale, dar și pentru a se reîntregi familii, pentru reducerea abandonul școlar. Am discutat despre continuarea proiectului Luna diasporei, despre faptul că pe 28 iulie vom avea o zi cu totul deosebită, când vom invita suceveni din diaspora care au povești de succes, care au de spus ceva de interes atât pentru cei plecați cât și pentru cei din țară. Vom organiza un program special pentru ei. Tot atunci se vor acorda și Distincții Meritul Bucovinei, instituită pentru a marca Centenarul Unirii Bucovinei cu Țara”, a spus Flutur.

El a subliniat că a discutat și cu aceștia despre demersurile privind deschiderea unui zbor Suceava-Bruxelles, arătând că diaspora poate avea un aport considerabil în deschiderea de noi curse aeriene și că le-am prezentat, ca exemplu, modul în care au procedat cei de la Londra.

„Se va merge pe dezvoltarea grupurilor de suceveni care să se implice, crearea unui nucleu activ care să lucreze la fundamentarea argumentelor și care apoi să fie transmise mai multor operatori în vederea introducerii unei curse Suceava-Bruxelles.Vor face demersuri pentru implicarea organizațiilor diasporei din Belgia, a bisericilor. Vor fi folosite rețele de socializare, platforme de comunicare ale asociațiilor românilor din Belgia”, a spus Flutur.

El a mai anunțat că pentru promovarea județului Suceava, a turismului în Bucovina, ia în calcul și organizarea Zilei Bucovinei la Bruxelles.(N.B.)


Intră acum și în grupul de