Zeci de suceveni cu plăgi înţepate de căpuşe, între care 13 copii, au ajuns în ultimele trei săptămâni la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul SJU Suceava


Intră acum și în grupul de

Aproape 40 de persoane cu plăgi înţepate de căpuşe , între care 13 copii, s-au prezentat în ultimele trei săptămâni la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul SJU Suceava pentru a primi îngrijiri medicale.

Potrivit unei statistici a UPU Suceava, în perioada 26 martie – 16 aprilie 2018, s-au prezentat 39 de persoane din judeţul Suceava care au suferit plăgi în urma înţepăturilor de căpuşe.

Din totalul pacienţilor înţepaţi de căpuşe, 13 sunt copii, nouă dintre ei având vârste cuprinse între 1 şi 6 ani, cu  plăgi înţepate localizate în zona capului, pe braţe şi pe picioare.

Din cei 26 de adulţi muşcaţi de căpuşe, cei mai mulţi aveau plăgile localizate în zona abdominală şi pe picioare.

Specialiştii recomandă ca în cazul muşcăturilor de căpuşe, persoanele să evite extragerea acestora şi să se prezinte la o unitate medicală unde, după extragerea căpuşei şi toaletarea zonei respective, se administrează vaccin antitetanos şi pacienţii sunt îndrumaţi către secţia de Boli Infecţioase pentru a fi luaţi în evidenţă şi pentru tratament de specialitate, iar în funcţie de zona muşcăturii şi a tipului de căpuşă se efectuează testarea pentru boala Lyme şi atunci când este confirmată boala Lyme se instituie tratament cu antibiotice de lungă durată.

Directorul executiv al DSVSA Suceava, medicul veterinar Dan Corneanu a declarat, marţi, că specia de căpușă cea mai răspândită în ţara noastră și cu populația cea mai densă este Ixodes ricinus.

El a explicat că în regiunile de șes și deal, atacul căpuşei Ixodes ricinus asupra animalelor și omului are loc în două valuri,  primul se înregistrează începând cu luna martie,  ajunge la un maximum la jumătatea lunii mai şi regresează în lunile iunie şi iulie, iar al doilea atac al căpușelor începe la sfârşitul lunii august, atinge un maximum la jumătatea lunii septembrie și regresează în prima parte a lunii octombrie.

“În zonele montane, primul atac se extinde până în lunile iulie-august”, a spus Corneanu adăugând că, de obicei, căpușele adulte atacă, în special primăvara, mamiferele mari, respectiv bovinele, cabalinele, ovinele, cerbii, căprioarele, dar şi câinii şi pisicile, uneori chiar şi omul, care reprezintă cea de a treia gazdă în ciclul lor evolutiv.

“Pentru a ataca gazda, căpuşele se urcă pe vegetație mai înaltă”, a precizat medicul veterinar sucevean.

El a recomandat proprietarilor de animale de companie să efectueze o verificare atentă a acestora, în special după ieşirile în aer liber în zonele cu vegetaţie, arătând că idoxidele(căpuşele) pot transmite sau provoca mai multe la animale, printre care babesioza (piroplasmoza), ehrlichioza, haemobartoneloza, bartoneloza, leishmanioza, borelioza sau Boala Lyme, tularemia și meningoencefalita virală.

Viceprimarul municipiului Suceava, Marian Andronache, a declarat, marţi, pentru NewsBucovina, că acţiunea de dezinsecţie ce are ca scop combaterea căpuşelor va începe în cursul săptămânii viitoare şi va fi realizată atât în zona de agrement, cât şi în zona parcurilor şi locurilor de joacă pentru copii din Suceava, pe o suprafaţă totală de 207 000 de metri pătraţi.

La rândul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat pentru NewsBucovina că Primăria a achiziţionat de pe SEAP servicii de dezinsecţie atât pentru combaterea căpuşelor, cât şi a ţânţarilor şi muştelor, valoarea contractului fiind de aproximativ 39 000 de lei.

El a spus că în cursul zilei de luni, în funcţie de starea vremii, va începe acţiunea de dezinsecţie în zona de agrement a Sucevei, după care vor fi efectuate astfel de acţiuni şi în parcuri şi în zona locurilor de joacă pentru copii din municipiu.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de