Săptămâna Europeană a Vaccinării, marcată şi în judeţul Suceava în perioada 23-29 aprilie 2018

Săptămâna Europeană a Vaccinării va fi marcată şi în judeţul Suceava, în perioada 23-29 aprilie 2018, prin acţiuni de informare cu privire la importanţa vaccinării, care vor fi derulate de DSP Suceava în colaborare cu furnizorii de servicii medicale, cu unitățile administrativ teritoriale cu asistență medicală comunitară.

Într-un comunicat de presă al DSP Suceava se menţionează că Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional OMS pentru Europa şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.

“SEV 2018 are scopul de a sublinia necesitatea de acțiuni Colective, pentru a garanta că fiecare persoană este protejată de bolile prevenibile prin vaccinare”, se arată în comunicatul de presă.

Tema din acest an  “Să ne protejăm împreună, #Vaccinurile sunt benefice”, încurajează oamenii, de la donator la publicul larg, să progreseze în eforturile de creștere a acoperirii vaccinale pentru “obținerea unui BINE COMUN; pentru acest bine comun, guvernele trebuie să investească în eforturile de vaccinare, acțiunile de promovare trebuie să pună accentul pe vaccinare și oamenii trebuie să se vaccineze”.

Obiectivul general al acestei campanii este de a impulsiona o acțiune mai amplă pentru vaccinare, cu un centru de atracție special pe promovarea rolului pe care fiecare îl poate avea în acest efort comun.

Printre obiectivele specifice ale campaniei, stabilite de Organizația Mondială a Sănătății și parteneri, se numără sublinierea importanței vaccinării și a lacunelor existente în acoperirea vaccinală, sublinierea valorii vaccinurilor și importanța investiției în eforturile naționale de vaccinare, dar şi modalitatea prin care fiecare poate și trebuie să participe la progresul vaccinării.

“Această campanie subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale și globale de promovare a sănătății, așa cum se prevede în Planul European de Acțiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate ”Sănătate 2020”, Planul Global de Acțiune pentru Vaccinare și Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabilă”, se menţionează în comunicatul DSP Suceava.

De precizat este că România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, iar de la debutul epidemiei şi până în data de 2 martie 2018 s-au confirmat 11 036 de cazuri de rujeolă, din cae 40 de decese, una dintre măsurile de limitare a epidemiei de rujeolă fiind orhanizarea la nivel naţional a unor  campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi.

“Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului. Sprijinul politic pentru vaccinare trebuie menţinut, altfel Europa riscă reapariţia bolilor foarte contagioase care duc la îmbolnăviri, dizabilităţi şi decese, care vor pune o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate. Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare”,  mai precizează sursa citată.

Astfel, în perioada 23-29 aprilie, în România, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă, şi de abordare a provocărilor legate de vaccinare, precum şi organizarea de puncte şi sesiuni de vaccinare accesibile comunităţilor cu risc.

Această campania pentru celebrarea SEV este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată la nivel local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Campania include  distribuirea în locuri publice a unor materiale informative cu privire la beneficiile vaccinării, promovarea on-line în rețelele de socializare, a beneficiilor vaccinării, identificarea comunităților la risc, cu copii restanțieri la vaccinare, informarea membrilor acestor comunități, a pacientelor și personalului medical din maternități, dar și a publicului, cu privire la  simptomele, consecințele și gravitatea unor boli precum rujeola, rubeola, oreionul și poliomielita.