Aproape o sută de furturi din mașini duse la spălat, în primele trei luni ale anului, în județul Suceava

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității – IPJ Suceava au desfășurat în perioada 28.04 – 01.05.2018 acțiuni de informare și responsabilizare pentru prevenirea furturilor de și din autoturisme.

„Se remarcă faptul că doar în primele trei luni ale anului au avut loc 98 de furturi din auto și 18 furturi de auto (din care 11 furturi de folosință). În multe cazuri cheile vehiculului au fost lăsate în bord sau portierele au fost lăsate neasigurate”, a precizat Poliția Suceava.

Potrivit sursei citate, o situație care generează vulnerabilități sporite a fost identificată de polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității – IPJ Suceava la spălătoriile auto, proprietarii lăsând de multe ori vehiculele și cheile acestora și părăsind zona chiar și pentru câteva ore.

De asemenea, după toaletarea vehiculelor, personalul spălătoriilor lasă de multe ori cheile în contact și vehiculul neasigurat, fiind generat un risc crescut de furt de sau din auto.

Astfel, polițiștii s-au deplasat la spălătoriile auto de pe raza municipiului Suceava și a comunei Șcheia unde au purtat discuții atât cu clienții identificați, dar și cu personalul angajat și administratorii unităților economice.

Totodată, au fost distribuite 80 de ghiduri cuprinzând recomandări pentru prevenirea furturilor din auto.

„Când merg cu mașina la spălătorii, șoferii au fost instruiți să nu lase în interior sume de bani sau bunuri de valoare. De asemenea, este indicat ca pe parcursul activității de toaletare a mașinii proprietarul să rămână în zona vehiculului. Și personalul spălătoriilor a fost instruit cu privire la un inventar minim ce trebuie făcut împreună cu proprietarul mașinii atunci când o predă pentru toaletare, dar și cu privire la obligativitatea asigurării cu sistemele de închidere a mașinii după spălare”, arată IPJ Suceava. (M.T.)