DSP Suceava începe, de luni, activitatea de monitorizare a infecției cu virusul West Nile

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, joi, că din data de 7 mai debutează activitatea de monitorizare a infecţiei cu virusul West Nile.

Zorescu a spus că sistemul de supraveghere a meningitelor/meningoencefalitelor produse de virusul West Nile a fost implementat în România în urmă cu 20 de ani adăugând că infecţia cu virusul West Nile este o boală contagioasă transmisă prin înţepătura de tânţar.

Ea a explicat că toate persoanele cu vârsta de 15 ani şi peste această vârstă, ce prezintă febră şi simptome ale meningitei şi  la care, în urma puncţiei lombare, lichidul cefalo-rahidian este limpede, semn al infecţiei virale, vor fi investigate suplimentar în vederea identificării unei posibile etiologii determinate de virusul West Nile.

Medicul epidemiolog sucevean a precizat că toate cazurile suspecte de îmbolnăvire  sunt anunţate la DSP de către Secţiile de Boli Infecţioase ale spitalelor, după care se  prelevează probe, ce urmează să fie analizate în laboratorul Institutului Cantacuzino din Bucureşti.

Directorul executiv al DSP Suceava a menţionat că în judeţul Suceava nu s-a înregistrat niciodată vreun caz de infecţie cu virus West Nile.

Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari şi să se protejeze utilizând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă prin amplasarea unor plase de protecţie la ferestre, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriei şi să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.

(Liliana Bujdei)