Momente emoţionante şi bucurie pentru cei 190 de absolvenţi ai Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava la finalul celor patru ani de studii liceale. Dan Popescu: Să nu uitați că sunteți absolvenții unei școli de prestigiu născută la Viena pentru România, pentru Europa și nu numai


Intră acum și în grupul de

Elevi şi profesori ai Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, dar şi părinţi, fraţi, prieteni şi bunici, au participat, miercuri, la cursul festiv al absolvenţilor promoţiei 2014-2018, desfăşurat la Casa de Cultură Suceava într-o atmosferă de sărbătoare, încărcată de emoţie şi bucurie.

Toţi cei 190 de elevi ai celor şase clase de a XII-a au fost felicitaţi pentru realizările lor în cei patru sau opt ani de studiu atât de către directorul Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, profesor Dan Popescu, de inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Suceava, profesor Gabriela Scutaru, dar şi de profesorii diriginţi Cristian Amorăriţei, Vasile Garbaşevschi, Mihaela Cristina Hatmanu, Adriana Gabriela Cojocaru, Iulia Murariu şi Didina Petrişor.

Directorul Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, Dan Popescu, a acordat cea mai înaltă distincţie a unităţii liceale, diploma şi placheta de onoare, liderului promoţiei 2014-2018, Georgiana Florentina Galeş, apoi “cheia succesului” a fost înmânată liderilor claselor a XI-a din acest colegiu .

El le-a transmis elevilor “ştefanişti” să nu uite că sunt absolvenţi ai “unei școli de prestigiu născută la Viena pentru România, pentru Europa și nu numai” şi că au devenit “ambasadori” ai unui colegiu cu “vocația performării de excelență”.

„În anul Centenarului țării, când sărbătorim cu toții și rațiunea românilor de a valorifica  oportunitatea Marii Uniri, clopoțelul Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, aflat în cel de-al CLVIII-lea an de existență, anunță o nouă promoție de liceeni.

Așadar, în anul de grație 2018, alți 190 de ștefaniști  vor părăsi pentru o vreme alma mater pentru a continua aventura cunoașterii în instituțiile de învățământ superior pentru care opțiunile au fost deja exprimate  cu inspirație. Este momentul ca, în asentimentul colegilor profesori, dar și al tuturor celor care vă iubesc, să vă felicit pentru ceea ce deja ați realizat în acești patru sau chiar opt ani în ethosul ștefanist. Firesc, chiar dacă se anunță efemeră, orice despărțire este tristă. Dar, în același timp, avem satisfacția compensatorie dată de convingerea faptului că, prin exercițiul dăruirii, profesorii voștri v-au incitat la însușirea importantei lecții  a admirației în dauna compătimirii.

Dacă nu am reușit întotdeauna, poate și pentru că, așa cum Constantin Noica spunea în “Jurnalul filosofic” „o școală în care profesorul nu învață și el este o absurditate”, avem certitudinea că cei mai mulți  dintre voi, dragi absolvenți,  ne veți revanșa.

Iar când ne vom bucura de așteptatele  Revederi și ne veți împărtăși frumoasele voastre vise împlinite, vom constata, ca de fiecare dată, că școala noastră are repere identitare de altitudinea  întemeitorilor ei”, a spus profesorul Dan Popescu.

Directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava i-a îndemnat pe absolvenţi, la începutul unui nou drum, să nu uite că “formarea armonioasă a personalităţii lor este cea a învingătorilor”.

“Să reflectați la un adevăr semnalat tocmai în Antichitate de Seneca „nu învățăm pentru școală, ci pentru viață”, iar în viitor să aplicați principiul lui Buddha enunțat acum multe secole: „Să nu crezi nimic din ceea ce ai citit sau auzit, chiar dacă am spus-o chiar eu, dacă nu este în acord cu propria gândire și cu propriul tău bun simț” sau, actualizând mesajul, să nu vă bazați numai pe fratele Google. Să știți că puteți fi puternici în lumea aceasta tot mai dezlănţuită, așa că să aveți curajul pentru a-i demonstra că sunteţi mereu cei mai buni!  Să nu glumiți cu bunul simț pentru că, așa cum spunea Goethe,  „bunul simț este geniul umanității”, a subliniat directorul colegiului.

Prezent la cursul festiv al absolvenţilor “ştefanişti”, inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Suceava, profesor Gabriela Scutaru, i-a felicitat pe elevi pentru realizările obţinute în anii petrecuţi în Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, îndemnându-i să fie mândri pentru tot ceea ce au acumulat pe parcursul studiilor liceale.

“Vă doresc să folosiţi acest fundament în pregătirea voastră pentru viitorul generos care vă aşteaptă! Când spun generos, mă refer la ceea ce veţi opta voi pentru devenirea voastră ulterioră. Sunt absolut convinsă că în fiecare dintre voi este un învingător, sunt convinsă că fiecare dintre voi va avea succes şi pentru a împlini măcar o parte din ceea ce îşi doreşte acum. Spun o parte, pentru că dorinţele tuturor mai suferă modificări pe parcurs. La fel ca şi generaţiile care v-au precedat, şi voi sunteţi o generaţie cu care ne mândrim acum şi ne vom mândri şi de acum încolo. Vă doresc succes şi vă aşteptăm peste 10 ani să vă întoarceţi la şcoală şi să nu uitaţi de unde aţi plecat, să vă păstraţi prieteniile şi să fiţi la fel de frumoşi ca acum!”, a spus profesoara Gabriela Scutaru.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de