Ziua Europeană a Parcurilor a fost marcată de Ministerul Mediului în Parcul Călimani. Flutur: Parcurile se pot dezvolta numai în mod prietenos, cu comunitatea locală nu cu chitanțe de amenzi


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a avertizat, joi, cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor ce a fost marcată de RNP Romsilva și Ministerul Mediului în Parcul Călimani că există riscul depopulării zonei de munte care va ajunge toată un parc național și a atras atenția că parcurile se pot dezvolta numai în mod prietenos, cu comunitatea locală nu cu chitanțe de amenzi.

În discursul său, Flutur a solicitat RNP Romsilva să aibă mai mult curaj să investească în turism.

„Romsilva are câteva domenii în care trebuie să investească mai mult în turism cum sunt parcurile naționale, hergheliile de cai, hipodrom. Ei au un potențial și Suceava vrea parteneriate cu Romsilva pentru a pune în valoare aceste domenii”, a spus Flutur.

El a mai arătat că Romsilva ar trebui să compenseze prin lemn de foc proprietarii de terenuri din parcurile naționale și să le dea contravaloarea lemnului pe care l-ar putea tăia de acolo. Parcurile se pot dezvolta numai în mod prietenos, cu comunitatea locală nu cu chitanțe de amenzi”, a spus Flutur care a menționat că acest lucru l-a susținut și când eram ministru.

„Atenție la depopularea zonelor montane. Dacă o ținem tot așa cu demografia putem deveni un parc național toată zona de munte”, a spus Flutur care a cerut programe de stimulare a rămânerii în zonele montane a populației tinere.

El a mai declarat că este nevoie ca cel puțin jumătate din redevențele resurselor naturale să rămâne comunităților locale pentru a se dezvolta.

„Comunitățile locale cer redevențe pentru resursele naturale exploatate de regii naționale sau companii naționale, respectiv lemn, piatră, apă minerală, minereuri, gaz metan. Peste 50 la sută din redevențe să rămână la comunitățile locale. Nu poți doar să iei dintr-o zonă și când să amenajezi un drum trebuie să te duci la București cu riscul de a nu-ți da banii tăi”, a spus Flutur.

Ziua Europeană a Parcurilor a fost marcată, în acest an, printr-un eveniment organizat joi, 24 mai, de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani din localitatea Șaru Dornei din județul Suceava, a anunțat  Romsilva.

La cea de-a 15-a ediție a Zilei Europene a Parcurilor au participat secretarul de stat în Ministerul Mediului, Eugen Constantin Uricec, ai Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, conducerea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, reprezentanți ai 24 de administrații de parcuri naționale și naturale, precum și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și reprezentanți ai autorităților locale.

Tema ediției din acest an este ”Moșternire culturală: este în natura noastră” care urmărește consolidarea legăturii dintre moștenirea naturală, prin ariile naturale protejate, și identitatea culturală.

În cadrul evenimentului găzduit de Administrația Parcului Național Călimani, fiecare parc național sau natural a expus un stand propriu cu imagini și produse tradiționale specifice comunităților locale.

Ziua Europeană a Parcurilor a fost sărbătorită pentru prima oară în anul 1999, la inițiativa Federației Europeană a Parcurilor EUROPARC, în data de 24 mai 1909, fiind înființate primele parcuri naționale în Europa, în Suedia. Primul parc național înființat în România, în anul 1935, a fost Parcul Național Retezat, numărul acestora crescând până în prezent la 29 de parcuri naționale și naturale.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale, cu o suprafață totală de aproape 850 de mii de hectare, din care peste 580 de mii de hectare păduri, 175 de mii de hectare aflându-se în zone de protecție strictă sau integrală. (T.B.)

 


Intră acum și în grupul de